Warmtepomp in Waarschoot?

Vergelijk gratis warmtepomp offertes en bespaar!

warmtepompen Waarschoot

 

Warmtepompen Waarschoot

In een tijd waarin energiezuinigheid van groot belang is, worden steeds meer technieken ontwikkeld voor het beperken van het gasverbruik, en het bijdragen aan een beter milieu. Eén van de technieken die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden is het gebruik van de warmtepomp. Wilt u weten of een lucht-lucht, lucht-water, hybride of grond-water pomp een goede keus is voor u? Vraag dan vandaag nog via de offertepagina enkele vrijblijvende offertes aan.

Start gratis offerteaanvraag!

Wij sturen de aanvraag door naar menig installateur (maximaal 5) uit de regio, die u een offerte op maat toezenden. Het is aan u om de verkregen offertes met elkaar te vergelijken. Zo vindt u altijd de vakman die bij u past! Een warmtepomp is een apparaat dat uit de omgevingsfactoren energie haalt, waardoor er minder gas nodig is om het huis te verwarmen of het douchewater te verhitten. Bronnen voor de warmtepompsystemen zijn lucht, aarde en grondwater. Door het gebruik van een warmtepomp neemt het energieverbruik wel toe. Veel klanten uit Waarschoot kiezen er daarom voor om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen.

Navigeer op deze pagina naar:


De werking van een warmtepomp

Hoewel steeds meer klanten van een isolatiefirma de term warmtepomp wel kennen, weet men vaak niet hoe dit systeem precies werkt. De specialisten uit ons netwerk in Waarschoot hebben daarom een eenvoudige uitleg voor u opgesteld, om de basisbegrippen uit te leggen.

Korte definitie

Een warmtepomp verplaatst technisch gezien de energie uit een natuurlijke bron, en zet deze om naar een energievorm waarmee u de woning of het douchewater kan verwarmen.

Verdere uitleg

Hoe werkt dit nou precies? De energie die de pomp uit het grondwater, de lucht of aarde haalt is niet warm genoeg om uw huis in Waarschoot te verwarmen. Daarom bestaan warmtepompen uit twee delen: een buitenunit die de bestaande warmte opvangt, en een binnendeel dat deze verplaatst en verhoogt om de juiste temperatuur te bereiken voor de verwarming. In feite is dit de omgekeerde werking van een koelkast, die de te warme buitenlucht omzet naar een lagere temperatuur voor het koelen van de etenswaren. Het verplaatsen van de opgewekte warmte gebeurt door middel van een koudemiddel. Dit neemt de energie op, en staat die op een andere plek weer af.

De werking van warmtepompen is gebaseerd op twee natuurkundige principes: condenseren en verdampen. Water verdampt op het moment dat dit verhit wordt, condens is de waterdamp die op een koud oppervlak weer waterdruppels vormt.

Wat betekent dat?

Bij het verdampen neemt het water dus de warmte uit de omgeving op, bij het condenseren geeft het energie af aan de omgeving. Daarbij komt dat hoe hoger de luchtdruk is, hoe hoger het verdampingspunt is, en vice versa. Voor een warmtepomp die werkt op basis van grondwater betekent dit dat onder een lage druk het water wordt verdampt op een bepaalde temperatuur. Vervolgens vervoert een koudemiddel dit naar een bepaald deel van de woning die u wil verwarmen. Het systeem verhoogt de druk, waardoor de watertemperatuur stijgt. Het koude CV-water koelt deze damp af, waardoor het koudemiddel condenseert en het water wordt verwarmd.
warmtepomp installateur Waarschoot

 

De voordelen van een warmtepomp

Het grote voordeel van een warmtepompsysteem is dat hiervoor geen olie- of gaskosten nodig zijn. Daarnaast zorgt het voor een lagere CO2 uitstoot, mits u ook gebruik maakt van groene energie (elektriciteit). Eventueel is een (hybride) model te gebruiken als methode voor verwarmen en verkoelen. Omdat het gebruik van warmtepompen door de overheid sterk gepromoot wordt, krijgt u bij de aanschaf een grote premie, mits u de installatie overlaat aan een erkend installateur uit Waarschoot. Naast voordelen zitten er ook nog enkele nadelen aan het installeren van warmtepompen verbonden. Zo is hiervoor een grotere dimensie van radiatoren vereist, en is het soms noodzakelijk om voor de plaatsing een vergunning aan te vragen. Het opwarmen van uw pand verloopt bovendien trager, doordat een warmtepomp met lagere temperaturen begint dan een standaard CV-ketel.

Verschillende soorten warmtepompen

Als u van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen voor het verwarmen van uw woning of bedrijfspand in Waarschoot, dan vindt u bij menig installateur verschillende soorten. De meest gebruikte varianten warmtepompen zijn de lucht-lucht, lucht-water en grond-water variant. Daarnaast bestaan nog de hybride warmtepompen en de warmtepompen die men koppelt aan een zonnepaneel. Welke soort u moet laten installeren is afhankelijk van uw woonsituatie en de eisen die u aan het systeem stelt. Ook de mogelijkheden voor installatie variëren per woning, met name op het gebied van radiatoren en boiler. In onderstaand overzicht vindt u per variant de voor- en nadelen. Zo kunt u, eventueel met behulp van een installateur, bepalen welke soort warmtepompsysteem het beste past bij uw huis of bedrijfspand. Verder naar beneden op deze pagina vindt u bovendien de verschillen in prijs en terugverdientijd.
lucht-lucht warmtepomp

 

Lucht/lucht warmtepomp

Voor het verwarmen van één woning of een gedeelte van een groter gebouw in Waarschoot is het gebruik van een lucht/lucht pomp een gebruikelijke keus. Dit type pomp gebruikt de buitenlucht als energiebron en zet dit om naar warme lucht middels een luchtblazer in het pand. Vrijwel altijd is dit type ook geschikt voor het actief koelen van ruimtes, waardoor het te vergelijken is met een airco. Over het algemeen kiest men deze variant dan ook vanwege de airconditioningkwaliteiten, met als bijkomend voordeel de warme lucht. Dankzij de hoge subsidies op de lucht/lucht systemen ligt de prijs vrij laag. Houd er wel rekening mee dat het verwarmingsrendement eveneens vrij laag is, hierdoor is de luchtwarmtepomp regelmatig slecht in het nieuws geweest. De nieuwste generatie luchtwarmtepompen voldoen aan hogere rendementseisen.

Lucht /water warmtepomp

Een tweede model dat zeer populair is bij de klanten uit Waarschoot is de lucht/water pomp. Dit pomptype gebruikt eveneens de buitenlucht als energiebron, maar geeft het daarna af aan water. De lucht/water warmtepompen vormen daarmee het beste model voor het verwarmen van een woning. Het verwarmingswater vereist een maximale verwarming van 38 graden Celcius. Dit betekent dat zelfs bij een lage condensortemperatuur een hoog rendement (COP-waarde) te bereiken is. Zodra het buiten vriest daalt de effectiviteit van deze pompsoort. Desalniettemin blijft het effect goed genoeg om de verwarming draaiende te houden.

In sommige gevallen is ook aan dit model een verkoelingsmechanisme toegevoegd. U hoeft dan geen losse airco aan te schaffen. Naast buitenlucht/watermodellen bestaan er ook ventilatie/watermodellen. Deze richten zich op het verwarmen van beperkte hoeveelheden tapwater.

Grond/water warmtepompen

Een derde model waar wij u graag verder over willen informeren is het grond/water model. Hierbij benut men de warmte die in de grond zit om een pand te verwarmen. Het is een zeer efficiënte techniek, doordat er tijdens het proces weinig hitte verloren gaat. De hitte die in de grond zit is afkomstig van de zon en van het magma dat diep in de aarde zit. Dit heet ook wel geothermische hitte. Door het aanbrengen van een netwerk van buizen onder de grond is het een mogelijkheid om het leidingwater in deze buizen te verhitten. Vaak is deze temperatuurstijging echter onvoldoende voor de daadwerkelijke verwarming van huizen. Daarom zit in de warmtepomp nog een compressor, verdamper en condensor die de temperatuur verder omhoog brengen. Een warmtewisselaar zorgt er uiteindelijk voor dat het systeem op de juiste momenten de warmte afgeeft.

Water/ water warmtepompen

De vierde variant die uw aandacht verdient is de water/water warmtepomp. Bij deze warmtepompen haalt men de energie uit het bodemwater. Er bestaan meerdere modellen, maar voor al deze modellen geldt dat de dimensie van de warmtewisselaar bepaalt hoeveel rendement u uit het apparaat haalt. De eerste en meest gebruikelijke techniek bij een grondwater pomp is het oppompen van rivierwater. Dit is alleen mogelijk wanneer uw woning of bedrijfspand in Waarschoot naast de rivier (of een meer) staat. Het rivierwater voert men door het warmtepompsysteem en wordt uiteindelijk weer in de rivier geloosd. Hiervoor is wel een filter nodig om de waterkwaliteit te bewaken. Is er geen meer of rivier in de buurt? Dan is het een optie om een put te boren. Dit noemt men ook wel een verticaal gesloten systeem.

Een verticaal open grondwatersysteem staat voor een techniek waarbij men twee putten graaft: één voor het ophalen van het grondwater, de ander voor het lozen van het gebruikte water. Tot slot bestaan er nog horizontaal gesloten systemen. Hierbij legt de installateur een buizensysteem aan onder de tuin. Vereiste hiervoor is dat u over een groot oppervlakte aan grond beschikt.

Hybride warmtepompen

In sommige gevallen is het effect van een warmtepomp eenvoudig weg niet genoeg om uw huis, bedrijfspand of appartementencomplex te verwarmen. Dit hoeft geen probleem te zijn: fabrikanten hebben hiervoor de hybride warmtepompen ontwikkeld. Een hybride oplossing werkt samen met uw op gas werkende cv-ketel om voor voldoende verwarming te zorgen. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk bij zeer lage temperaturen buitenshuis, of als u veel verwarmd douchewater in één keer nodig hebt.

De meeste hybride modellen kunt u op zowel bestaande als nieuwe cv-ketels aansluiten. Ook het soort verwarmingssysteem waarover u beschikt, radiatoren of vloerverwarming maakt niet uit. Wel werkt de hybride oplossing beter op het moment dat u een lagetemperatuur verwarming in huis hebt. Deze beschikken over een groter oppervlak, waardoor u profiteert van een constante en hogere afgifte van de warme lucht. Eventueel is het een optie om uw huidige radiatoren te vervangen door de lagetemperatuur variant. De hybride pompen halen de benodigde energie uit de buitenlucht, het ventilatiesysteem of de bodem. Kiest u voor de buitenlucht variant? Houd er dan rekening mee dat er dan een buitenunit op uw dak moet worden geplaatst door een erkend installateur uit Waarschoot.

Werking van hybride warmtepompen:

Warmtepomp met zonnepanelen

Een laatste mogelijkheid is het installeren van een unit die gekoppeld is aan zonnepanelen. Zoals gezegd vermindert elke warmtepomp het gasverbruik, maar laat dit het gebruik van elektriciteit stijgen. Hoewel dit al een stuk beter is voor het milieu, is het nog beter om ook het verbruik van elektra te verminderen. Het koppelen van de pomp aan zonnepanelen zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van de benodigde elektriciteit uit deze panelen voortkomt. Naast warmtepompen kan een installateur ook zonneboilers aan de panelen koppelen. Zo houdt u het hele jaar genoeg verwarmd tapwater in huis. De gemiddelde terugverdientijd van een gekoppeld zonnepaneelsysteem is minder dan 10 jaar, zeker wanneer u kijkt naar de premies die de overheid hiervoor uitgeeft.

Wilt u weten of zonnepanelen een geschikte oplossing voor uw woning in Waarschoot? Vraag dan een installateur uit ons netwerk om de situatie te bekijken. Deze informeert u met alle plezier over de mogelijkheden en de prijs die hierbij komt kijken. Desgewenst kunt u via ons ook verschillende offertes aanvragen van professionals uit de regio voor het installeren van zonnepanelen bij u thuis.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De warmtepomp installateurs uit Waarschoot informeren u graag!

Wat is een warmtepompboiler?

Wij gaven hierboven al de opties aan voor verschillende warmtepompen, maar wist u dat er ook een warmtepompboiler bestaat? De warmtepompboiler zorgt niet voor het verwarmen van de CV-leidingen, maar voor het douchewater. Een warmtepompboiler maakt gebruik van dezelfde techniek als de standaard warmtepompen, al wordt deze soms aangevuld door elektrische stroom om het gewenste resultaat te bereiken. Het installeren van een warmtepompboiler is met name interessant op het moment dat u meer dan 100 liter warmwater per dag verbruikt. Dankzij de installatie van de warmtepompboiler bespaart u tot wel 75% van de energiekosten! De prijs voor een warmtepompboiler ligt rond de €2.500,-. Hoe meer u de boiler gebruikt, hoe sneller u deze terugverdient.
warmtepomp prijs Waarschoot

 

Wat is de prijs van een warmtepomp?

De prijs voor warmtepompsystemen hangen sterk af van het soort model dat u kiest. Kort gezegd varieert de prijs tussen de €4.000,- en €25.000,-. De goedkoopste oplossing is een buitenlucht – warme lucht variant. De lage prijs is hierbij afkomstig van het feit dat het installeren vrij eenvoudig is, en hiervoor geen grote verbouwingen nodig zijn. U betaalt dus relatief weinig installatiekosten. De volgende goed betaalbare optie is de hybride variant. Deze kost tussen de €5.000,- en €7.000,-. Hybride oplossingen maken deels nog gebruik van de standaard energiebronnen, hierdoor zullen uw stookkosten wel hoger liggen. Op de lange termijn is een hybride model dus niet de meest voordelige oplossing, maar het vraagt een kleinere investering. Beschikt u over iets meer geld? Overweeg dan de aanschaf van een buitenlucht-waterleiding variant. De prijs hiervoor varieert tussen €10.000,- en €15.000,- afhankelijk van de mate van aanpassing die vereist is en de lengte van het buizenstelsel. De meest dure varianten kosten tussen de €15.000,- en €25.000,-. Bepalend voor de prijs is de diepte waarin men buizen aanlegt, de lengte van de buizenstelsels of de prijs voor de verbouwingen rondom het huis. Voordeel van deze oplossingen is wel dat het rendement zeer hoog ligt.

Rendement

Het rendement of effect van een energiezuinige toepassing meet men aan de hand van de energie die het oplevert ten opzichte van hoeveel het kost. De effectiviteit van warmtepompsystemen is zeer hoog, en kan oplopen tot wel 500%. Dit noemt men ook wel 5 COP: de Coefficient of Performance. Bij een COP van 5, is er 1 kiloWatt nodig om 5KW warmte in de verdamper op te nemen. De CoP ligt tijdens koude dagen lager dan op zomerdagen, daarom geeft de waarde een gemiddelde over het hele jaar aan.
verwarmen met waterpompen

 

Subsidie en premies

Omdat het installeren van warmtepompen een milieuvriendelijk alternatief is voor de klassieke verwarmingsinstallatie, krijgt u hierop een premie van de netbeheerder. Deze premie is afhankelijk van de netbeheerder waarbij u lid bent, en is aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo dient u de installatie te laten uitvoeren door een installateur uit Waarschoot, en dient deze installateur gecertificeerd te zijn. Op het moment dat u drie of meer energiebesparende maatregelen neemt, zoals het installeren van zonnepanelen, of het toepassen van een vorm van woningisolatie, dan bestaat er de mogelijkheid voor een totaalrenovatiebonus. Deze vraagt u eveneens bij de landelijke overheid aan.

In sommige gevallen is bovendien een burenpremie mogelijk. Dit gebeurt wanneer een installateur in één project minstens 10 woningen in dezelfde buurt energiezuiniger maakt. Tot slot is er de kans dat uw gemeente een subsidie geeft. De mogelijkheden bij u in de buurt vindt u eenvoudig online via energiesparen.be.
warmtepomp offerte Waarschoot

 

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u benieuwd opties voor het installeren van warmtepompboiler of ander energiezuinig apparaat bij u in Waarschoot? Hebt u een vraag over de prijs voor het aanschaffen van een warmtepompboiler? Of wilt u weten wat een installateur uit ons netwerk voor u zou kunnen betekenen?

Start gratis offerteaanvraag.

Geef hierop zo nauwkeurig mogelijk aan welke wensen u hebt, en wat uw maximale budget is. Wij sturen uw aanvraag spoedig door naar enkele professionals, die u vervolgens een vrijblijvende offerte op maat zenden. Het is aan u om deze prijsopgaven naast elkaar te leggen en te kiezen voor de installateur uit Waarschoot die het beste bij uw prijs wensen aansluit. Wij garanderen dat elke vakman die zich bij ons samenwerkingsverband heeft aangesloten beschikt over de juiste certificaten en voldoende ervaring.