Airconditioning kopen bij echte vakmannen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar!

Welke airco moet u kopen? Tips om de beste airco te vinden

U heeft besloten dat er een airco in huis moet komen: welke airco moet u kopen? Er zijn verschillende systemen en er is niet één beste optie. Wel is er een beste keuze voor uw persoonlijke situatie. Wilt u het hele huis koelen of een specifieke kamer? Wat is uw budget en welk vermogen heeft u nodig? Dit zijn vragen die u zichzelf moet stellen om de beste airco te kiezen! Heeft u hier hulp bij nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies het beste aanbod voor een besparing tot wel 40%!

Op deze pagina leggen we uit waar u op moet letten bij het kopen van een airco. Natuurlijk vindt u hier ook meer informatie over de vele mogelijkheden zodat u het beste systeem voor uw situatie kiest. Tot slot vindt u hier praktische prijsinformatie én tips om te besparen op de kosten!

Koelen en/of verwarmen?

De eerste keuze die u uzelf moet stellen: wilt u een airco die alleen koelt, of wilt u ook dat de airco kan verwarmen? Dit laatste kan veel geld besparen, doordat u minder gas verbruikt. Dat is, zeker met de stijgende gasprijzen, een goed alternatief voor verwarming in huis. Bovendien is het een hele efficiënte manier om één specifieke ruimte te verwarmen. Dit houdt in dat er niet onnodig veel warmte gaat naar andere, ongebruikte ruimtes.

Een nadeel is dat een airco die ook verwarmt natuurlijk duurder is in aanschaf. Maar door de besparing op de stookkosten, kunt u de investering deels of zelfs geheel weer terugverdienen!

airconditioning

Vaste airco of mobiele airco?

Daarna moet u een keuze maken tussen een vaste of mobiele airco. Wat zijn de verschillen?

 • Een mobiele airco is een los apparaat. Deze is niet vast gemonteerd aan de muur, en kan daarom van kamer gewisseld worden. Een goede keuze als u uw huis ’s ochtends beneden wilt koelen en ’s avonds en ’s nachts juist op de eerste verdieping. Bij een mobiele airco is altijd sprake van een afvoerslang: deze moet via een raam naar buiten, zodat het vocht wordt afgevoerd. Zo is het effect van een mobiele airco altijd iets minder dan het effect van een vaste airco.
 • Vaste aircotoestellen hebben een groter koelvermogen. Daarnaast zijn ze een stuk kleiner en daarmee een stuk subtieler. Er zijn bovendien verschillende modellen. Je kunt kiezen voor een binnenunit op de muur, tegen het plafond of zelfs op de grond! Een bijkomend voordeel van een vaste airco, is dat de motor hiervan buiten geplaatst kan worden (de buitenunit). Dit bespaart u in huis veel lawaai!

Monoblock, split-unit of airco met buitenunit: de voor- en nadelen

Valt de keuze op een vaste airco installatie? Hieronder leggen we uit over de verschillende opties. De eerste keuze is een monoblock optie, waarbij er geen buitenunit is. Daarnaast is het mogelijk om een vaste airco met buitenunit of een split-unit airco te plaatsen.

Hulp nodig met het maken van de juiste keuze? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!


De beste airco kopen?

Vind snel een airco specialist in jouw regio en bespaar tot wel 40%!


Monoblock airco

Een monoblock airco heeft geen buitenunit. Hierdoor is het goedkoper in aanschaf en installatie. Bovendien is er minder ruimte nodig en heeft u aan de buitenkant van het huis geen vervelende motor hangen.

De monoblock airco koelt de lucht door de warme lucht aan te zuigen. Een warmtewisselaar met een koelmiddel absorbeert de warmte uit de lucht, en daarna wordt de koude lucht weer terug de ruimte ingeblazen. In de muur is wel een afvoer aangebracht zodat het vocht wordt afgevoerd. Deze steekt niet uit en ziet er aan de buitenkant gewoon uit als een ventilatierooster.

Vaste airco met buitenunit

Een alternatief voor de monoblock airco is een split-systeem. Dit houdt in dat u zowel een binnen- als buitenunit laat plaatsen. Doordat de motor van de installatie aan de buitenkant van de muur hangt heeft u aanzienlijk minder geluidsoverlast dan bij een monoblock airco. Een nadeel hiervan is dat de kosten wel iets hoger liggen. Dit is vooral een goede keuze als u meer woongenot wilt! Meer informatie over het plaatsen van een airco is te vinden op de airco plaatsen pagina.

Split-unit airco

Een split-unit airco is vergelijkbaar met een vaste airco. Het verschil hierbij is dat er op één buitenunit vaak meerdere binnenunits aan te sluiten zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een binnenunit op de begane grond te plaatsen, zodat deze uw woonkamer en keuken koelt. Door dit te combineren met een binnenunit op de eerste verdieping, houdt u ook de slaapkamers goed koel! Natuurlijk liggen de kosten hiervan hoger. Niet alleen omdat er extra binnenunits geplaatst worden, maar ook omdat deze aangesloten moet worden aan de buitenunit. Op zoek naar de beste split airco? Vraag dan advies aan een expert! Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Welk merk airco moet ik kiezen?

Er zijn veel keuzes als het aankomt op het merk van de airco. Welke airco en welk merk voor u de beste keuze is, hangt af van uw budget en uw persoonlijke voorkeuren. Budget airco’s doen vaak hetzelfde, al zijn de units iets groter en vaak iets minder stijlvol dan bij de duurdere A-merken.

Welk merk airco moet u kiezen? Hieronder geven we een paar voorbeelden van populaire airco merken. Weet u het nog niet dan geeft een airco specialist u een persoonlijk advies. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

A-merk airco’s

Als u kijkt naar de verschillende merken airco’s dan zult u vast merken dat de units van de A-merken vaak iets subtieler of iets meer stijlvol zijn. Hierdoor vallen ze makkelijker weg in uw huis en vallen ze niet heel erg op. Het is goed om te weten dat u bij een A-merk betaalt voor vooral het uiterlijk. Heeft u een klein budget, dan is het geen slecht idee om te investeren in budget airco’s: deze hebben vaak een soortgelijke kwaliteit.

Daarnaast hebben A-merken vaak hele goede voorwaarden en garanties. Het kan zijn dat de garantievoorwaarden van de iets onbekendere merken iets minder goede voorwaarden hebben.

Een aantal a-merken zijn:

 • Mitsubishi: levert topkwaliteit dankzij hun innovatieve technologie.
 • Daikin: staat bekend om stille en efficiënte installaties.
 • Panasonic: creëert airco installaties voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.
 • Toshiba: dit merk biedt hoogstaande kwaliteit en hoort bij de top 10 van grootste fabrieken van elektrische apparaten.

Budget airco’s

Heeft u een kleiner budget? Natuurlijk zijn er tal van airco’s die u kunt kopen voor een kleinere prijs. Vaak zijn deze modellen iets groter en minder stijlvol. Ook airco’s met een lager vermogen zijn doorgaans goedkoper, maar let op: kies altijd voor voldoende vermogen, anders koelt het uw huis niet voldoende!

Een paar populaire, goedkopere merken zijn:

 • LG: dit merk levert een uitstekende kwaliteit voor een prima prijs. De airco’s van LG zijn duurzaam en gaan lang mee.
 • Zephir: een relatief bekend merk dat al jarenlang airco’s met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding levert.
 • TCL: bij dit merk bent u aan het juiste adres voor onder andere split-level airco’s met prijzen vanaf €400,- (exclusief montage)

Welk vermogen airco heb ik nodig?

Het vermogen hangt af van het totale oppervlak en de isolatie. Een goedkope airco van 2 Kw koelt tot 40 m³ in een slecht geïsoleerde woning en tot 65 m³ in een goed geïsoleerd huis. Woont u groot en is het huis matig geïsoleerd? Bij een vermogen van 5,0 heeft de airco voldoende koelvermogen in een ruimte tot 125 m³.

Bij het kopen van een airco, is het belangrijk om te kijken naar het vermogen. Het heeft geen zin om minder geld uit te geven aan een airco met een kleiner vermogen, omdat dit uw kamer niet goed genoeg koelt.

In de tabel hieronder vindt u hoeveel vermogen uw airco ongeveer zou moeten hebben. Dit verschilt wel per situatie en hangt onder meer af van de isolatie. Als u twijfelt over het juiste vermogen, twijfel dan niet om een vakman advies te vragen. Alleen dan weet u zeker dat u niet te veel of juist te weinig vermogen kiest! Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan!

Kw    Slecht geïsoleerd huis Matig geïsoleerd huis Goed geïsoleerd huis
2,0 <40 m³ <50 m³ <65m³
2,5 <50 m³ <62,5 m³ <80 m³
3,0 <60 m³ <75 m³ <100 m³
3,5 <70 m³ <87,5 m³ <115 m³
4,0 <80 m³ <100 m³ <130 m³
4,5 <90 m³ <112,5 m³ <150 m³
5,0 <100 m³ <125 m³ <165 m³

Kosten van airco’s vergelijken

Tot slot raden we aan om de airco’s ook op prijs te vergelijken, dit maakt het makkelijker om een bepaalde airco te kiezen. Een vaste airco, zonder buitenunit, kost gemiddeld €1.200,- tot €3.000,-. De exacte prijs hangt hierbij natuurlijk af van het vermogen. De kosten voor een vaste airco mét buitenunit beginnen iets hoger: rond de €1.500,- tot €3.000,-!

Kiest u voor een multi-split airco, dan betaalt u nog eens €1.000,- extra per binnenunit.

Een mobiele airco is een relatief kleine investering, van gemiddeld €300,- tot €1.000,-. Houd er wel rekening mee dat het koelvermogen hiervan een stuk kleiner is. Wilt u alleen de slaapkamers koelen zodat u hier ’s zomers lekker kunt slapen zonder warmte? Dan is een mobiele airco een goede investering!


Gratis airco specialisten vergelijken!

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kosten!


Wat kost welke airco in 2024?

Type airco Gemiddelde prijzen, inclusief btw en installatie*
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500,- tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,- + circa €1.000,- per extra binnenunit
Mobiele airconditioning €300,- tot €1.000,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Wil je de exacte prijs weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Welke airco u moet kiezen: tips en overwegingen

Welke airco is de beste? Daar is zo geen antwoord op te geven: het verschilt namelijk per situatie. Om te weten welke airco u moet aanschaffen, moet u zich eerst afvragen hoeveel vermogen u nodig heeft, of u liever een vaste of mobiele airco heeft en wat u hieraan wilt uitgeven. Wilt u een airco kopen, stel uzelf dan de volgende vragen:

 • Vaste of mobiele airco? Mobiele airco kan verplaatst worden maar moet altijd bij een raam staan voor de afvoerslang. Een vaste airco is kleiner, maakt minder geluid en is een stuk subtieler.
 • Welk vermogen? Wat is de inhoud van de ruimte die u wilt koelen en hoe is de isolatie? Afhankelijk hiervan bepaalt u welk vermogen u nodig heeft. Een groter vermogen of een lager vermogen kan nadelig uitpakken in de verbruikskosten.
 • Welk merk? Kiest u voor een A-merk met stijlvolle en subtiele airco’s of geeft u minder om het uiterlijk en wilt u het liefst zo veel mogelijk besparen? Laat u adviseren door een vakman!

airconditioning

Airco laten installeren? Vergelijk gratis offertes!

Met een airco in huis verhoogt u uw wooncomfort enorm! Het houdt het ’s zomers heerlijk koel in huis, zodat het niet te warm is voor uw dagelijkse activiteiten. Wilt u een airco laten installeren, kies dan zeker voor de hulp van een expert! Een vakman geeft u een persoonlijk advies, zodat u weet welke airco u moet kiezen. Op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere experts in uw regio. Vergelijk de verschillende kosten en kies zo de vakman met het beste aanbod. Uw besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs van uw airco. De offerteaanvraag die u doet is verder gratis en helemaal vrijblijvend.