Airco laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes & vind een specialist in de buurt!

Airco plaatsen: prijs en informatie over installatie

Een airco plaatsen zal uw woongenot in huis flink verhogen. Airconditioning koelt het binnen lekker af in de zomer en kan ’s winters zelfs verwarmen! Bovendien zuivert het de lucht, waardoor u minder last hebt van die nare luchtwegklachten. Op zoek naar een airco installateur in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo spoedig mogelijk de prijzen van verschillende airco experts in uw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina leggen we uit waarom steeds meer mensen een airco laten plaatsen. U leest hoe de expert te werk gaat en waar u op moet letten bij het installeren van een airco. Natuurlijk vindt u hier ook praktische prijsinformatie en geven we handige aandachtspunten en tips!

Waarom airco plaatsen?

  Steeds meer mensen laten thuis een airco installeren. De reden is simpel: het zorgt ’s zomers voor heerlijke verkoeling in huis. Dit verbetert uw productiviteit, uw slaap en uw algehele stemming. Daarnaast heet de installatie van een airco nog andere belangrijke voordelen. Het systeem filtert de lucht, waardoor er een gezonder leefklimaat ontstaat. Kiest u voor een airco die ook nog eens kan verwarmen, dan profiteert u ’s winters van een lagere energierekening!

  Dit zijn de belangrijkste voordelen van het plaatsen van een airco:

 • U houdt het huis in de zomer lekker koel.
 • Het kan de woning in de winter snel en efficiënt verwarmen.
 • Een airco filtert de lucht en verbetert zo de luchtkwaliteit.
 • Het voegt waarde toe aan uw woning.
 • Het verhoogt de productiviteit en verbetert uw slaap.

Wat kost airco plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van een airco begint vanaf €300,- tot €1.000,-. Dit is alleen voor een mobiele airco die geen montage nodig heeft. Voor een vaste monoblock airco (zonder buitenunit) betaalt u bijvoorbeeld gemiddeld €1.200,- tot €3.000,-. Kiest u voor een vaste airco mét buiten unit dan betaalt u doorgaans iets meer, rond de €1.500,- tot €3.000,-.

Kiest u voor een multi-split airco met meerdere binnenunits? Houd dan rekening met een meerprijs van €1.000,- per extra binnenunit die de vakman plaatst. Afhankelijk van de locatie en het leidingwerk dat daarvoor nodig is, loopt de prijs verder op. Benieuwd naar de prijs van een airco zonder installatie?

Airco plaatsen prijs in 2024

Type airco Gemiddelde prijzen, inclusief btw en installatie*
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500,- tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,- + circa €1.000,- per extra binnenunit
Mobiele airconditioning €300,- tot €1.000,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte kosten weten? Vergelijk gratis offertes!

Welke factoren bepalen de prijs van het plaatsen van een airco?

De kosten voor het plaatsen van de airco verschillen per situatie. Er zijn namelijk meerdere factoren die hier invloed op hebben. U kunt hier alvast rekening mee houden: zo houdt u een grip op de kosten!

De totaalprijs wordt beïnvloed door onder andere:

 • De keuze voor de soort airco.
 • Het vermogen van de airco die u laat plaatsen.
 • Het aantal binnenunits dat u laat plaatsen.
 • De situatie en bereikbaarheid van uw woning.
 • Eventuele voorrijkosten.

Airco plaatsen en besparen op de prijs?

Vind een vakman bij u in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Airco plaatsen: welke is de beste keuze?

Wie een airco laat installeren, heeft volop de keuze uit verschillende modellen. Welk model best bij u past, hangt af van de situatie. Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden, zodat u beter weet welke airco voor u de beste keuze is. Heeft u hulp nodig, twijfel dan niet om een expert in te schakelen: vraag gratis offertes aan!

1. Single split airco

Een single split airco is een airco met buitenunit. U hebt dus één binnen- en één buitenunit. Geschikt voor het koelen (of verwarmen) van één ruimte of verdiep. Bijvoorbeeld als u alleen de living wilt koelen ’s zomers of juist alleen de slaapkamers. Doordat de motor zich aan de buitenkant van het huis bevindt, is de airco stiller. Bovendien gaat het om een klein en subtiel model. De kosten liggen gemiddeld tussen de €1.500,- tot €3.000,-.

2. Multi-split airco

Bij een multi-split airco is er één buitenunit en worden hier tot maximaal 8 binnenunits op aangesloten. Dit is de ideale keuze voor iedereen die meerdere verdiepingen of kamers wil koelen. Houd er wel rekening mee dat de montagekosten hoger liggen, omdat er leidingwerk nodig is om de units met elkaar te verbinden. De kosten liggen rond de €1.500,- tot €3.000,- met een bijkomend bedrag van ongeveer €1.000,- voor elke extra binnenunit die de vakman installeert.

3. Mobiele airco

De mobiele airco is een vrij grote airco die u zelf eventueel kan verplaatsen. Geschikt als u meerdere kamers op verschillende momenten wil verkoelen. Bijvoorbeeld: overdag de studeerkamer en ’s avonds juist de slaapkamer. Een nadeel is dat het een groot en vaak lomp apparaat is dat u niet eenvoudig kunt opbergen. Ook is er een slang die naar buiten geplaatst moet worden, voor het afvoeren van het vocht. Ook is de mobiele airco vooral geschikt voor het koelen van kleine ruimtes en niet voor het verkoelen van een volledige verdiep. De kosten zijn dan weer een groot voordeel, want u betaalt gemiddeld €300,- tot €1.000,-.

airconditioning

4. Monoblock airco

De monoblock airco is ook een vaste airco, maar hier is geen buitenunit aanwezig. Dit is iets goedkoper in aanschaf, omdat u niet te maken hebt met de installatie van een buitenunit. Daar staat tegenover dat u wel een iets grotere airco in huis hebt hangen. Ook zit de motor aan de binnenkant waardoor deze vaak iets luidruchtiger zijn. Gelukkig is dit niet voor iedereen een probleem! De kosten liggen rond de €1.200,- tot €3.000,-.

Airco installeren: hoe gaat dat?

  Hoe gaat een airco installateur te werk bij het plaatsen van airconditioning? Hieronder hebben we een handig stappenplan opgesteld, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de verschillende werkzaamheden. Dit geldt alleen voor vaste airco modellen. Een mobiele airco heeft geen montage nodig en is daarom goedkoper in aanschaf.

 • Stap 1: de plaatsbepaling. Dit gebeurt in overleg met de installateur. De muur moet sterk genoeg zijn om de airco te kunnen tillen maar het is voor het gebruik ook prettig als u niet rechtstreeks in de stroom koude lucht zit. Een vakman geeft u daarom een advies.
 • Stap 2: gaten boren. Nu plaatst de vakman de gaten in de muur. Hier komt straks de airco te hangen. De gaten zijn ook voor de leidingdoorvoer in de muur. Bij een multi-split airco wordt de airco hierdoor aangesloten met de buitenunit. Bij een monoblock airco gaat het om de leidingen voor de afvoer.
 • Stap 3: binnenunit ophangen. Dit gebeurt vaak met een speciaal frame, zodat de binnenunit stevig hangt.
 • Stap 4: leidingen aanbrengen. Als de binnenunit hangt sluit de vakman ook de leidingen aan die naar buiten lopen. Hierdoor stroomt later het koelmiddel.
 • Stap 5: buitenunit plaatsen. Dit gebeurt alleen bij een multi-split airco. De buitenunit sluit hij aan op de leidingen en het wordt stevig opgehangen op een veilige plek. Heeft u een monoblock airco, dan brengt de vakman de afvoer aan.
 • Stap 6: testen en vullen. Nu vult de airco installateur de installatie en test hij deze uitgebreid. Bij lekkages of andere problemen herstelt hij dit direct.

Waar airco installeren?

Waar kunt u best de airco plaatsen? Dat hangt af van de situatie. De binnen- en buitenunit moeten bij elkaar in de buurt zitten, zodat er niet te veel leidingwerk nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat de koele lucht van de airco niet hinderlijk is als u ’s avonds bijvoorbeeld op de bank tv wil kijken.

U komt samen met de installateur tot de beste locatie. Hierbij let de vakman onder andere op deze factoren:

 • De binnenunit wordt op minimaal 2 meter hoogte geplaatst .
 • De lucht moet vrij naar binnen kunnen stromen zonder blokkades van meubels, kasten of planten.
 • De muur moet voldoende draagkracht hebben om de airco te kunnen tillen.
 • De airco moet goed bereikbaar zijn voor toekomstig onderhoud en reparaties.

Airco laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en vind snel een vakman bij u in de buurt!

Airco laten plaatsen: waarop letten?

Het kopen en laten plaatsen van een airco is niet iets dat u regelmatig doet. Daarom is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Hieronder geven we u een paar tips en aandachtspunten, zodat u zeker weet dat u de beste airco laat installeren. Hulp nodig? Twijfel niet: vraag snel gratis offertes aan!

1. Welk vermogen?

Hoe groter de ruimte die u wilt koelen, des te hoger het vermogen moet zijn. Een airco installateur kan u een persoonlijk advies geven als u twijfelt. Als vuistregel kunt u rekening houden met 30 tot 50 Watt vermogen per elke kubieke meter ruimte.

2. Doe goed onderzoek naar verschillende airco’s

Er is niet één beste airco, maar wel een beste airco voor uw situatie. Gaat u voor een mobiele airco met een kleiner vermogen maar die u gemakkelijk kunt verplaatsen? Of toch liever voor een multi-split airco om meerdere vertrekken gelijktijdig te koelen? In het laatste geval is het slim om ook te kijken naar de montagekosten. Soms is het goedkoper om twee single spilt airco’s te plaatsen op verschillende verdiepingen.

3. Vergelijk offertes

Wist u dat elke airco installateur zijn of haar eigen tarief hanteert? Hierdoor verschillen de kosten per situatie. Wilt u verzekerd zijn van de scherpste prijs, dan vergelijkt u de prijzen van meerdere installateurs. Dit doet u gelukkig heel gemakkelijk via onze gratis offerteservice!

airconditioning

Airco laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Bent u overtuigd en wilt u ook een airco laten plaatsen? Laat de airco monteren door een expert en profiteer van jarenlange garantie. Bovendien bent u verzekerd dat de installatie van de airco goed is afgerond en dat er geen lekkages of andere beschadigingen ontstaan. Op zoek naar een installateur?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk de offertes van verschillende experts toegestuurd krijgt. Vergelijk de verschillende prijzen en ga voor de installateur met het beste aanbod. Uw besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs! En geen zorgen: de aanvraag is gratis en verder zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast.