Warmtepomp aanschaffen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Warmtepomp

 
Lagere energiekosten, wie wilt dat nou niet? Met een warmtepomp bespaart u enorm op de energiekosten. Veel mensen overwegen tegenwoordig dan ook de installatie van een warmtepomp. Dit komt door de strenger wordende energie-eisen bij nieuwbouwwoningen en verbouwingen. In onderstaand artikel komen de voordelen aan bod, wordt het verschil tussen een lucht-water en lucht-lucht pomp uitgelegd en komt u te weten hoe een warmtepomp werkt. Benieuwd naar de prijs van een warmtepomp of wilt u meer weten over de installatiekosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Vul uw gegevens in op het offerteformulier. U ontvangt zo spoedig mogelijk verschillende offertes die u onderling vergelijkt.

Voordelen warmtepompen

Het gebruik van een warmtepomp neemt veel voordelen met zich mee. Zo zijn warmtepompen zeer laag in hun energieverbruik. Dit komt omdat er alleen wat elektriciteit nodig is om de compressor aan te drijven. Daarbij is dit systeem, door de lage CO²-uitstoot, erg milieuvriendelijk. Het stoot namelijk 50% minder CO² uit dan een stookolieketel. Bovendien is het mogelijk om de warmtepomp te koppelen aan uw zonnepanelen, zodat de CO²-uitstoot nog lager wordt. Ook hebben ze een levensduur van zo’n 20 jaar en zijn ze onderhoudsvriendelijk. Met een geothermische warmtepomp koel je in de passief, zodat het verbruik minimaal is. Tot slot kunt u met een waterpomp op een zeer energiezuinige manier uw zwembad verwarmen, mits deze is afgedekt. De voordelen op een rijtje:

 • Zuinig in gebruik
 • Lage CO²-uitstoot
 • Lange levensduur
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Passief koelen in zomermaanden
 • Zwembad verwarmen
Benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot zonnepanelen? Bekijk de top 10 zonnepanelen merken.

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp is een zuinig alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Hoe een warmtepomp werkt is eenvoudig uit te leggen: het apparaat haalt gratis warmte-energie uit het water en de lucht. Vervolgens wordt dit in de vorm van warmte vrijgegeven in het systeem dat met de pomp is verbonden. Zo zijn warmtepompen geschikt voor het verwarmen van uw woning, het opwarmen van sanitair water of het verwarmen van uw zwembad. Afhankelijk van wat u wilt verwarmen, wordt er onderscheid gemaakt in verschillende pompen.

In onderstaande video ziet u hoe een warmtepomp werkt:

Onze warmtepomp experts zijn actief in heel Vlaanderen.

Op zoek naar een lucht-water, water-water of hybride warmtepomp? Vraag gratis offertes aan!

Soorten warmtepompen

Welk type warmtepomp u neemt, hangt af van de beschikbare bronnen rondom uw woning, de soort installatie en het vermogen dat nodig is. De soorten warmtepompen:

 • Water-water
 • Lucht-water
 • Aarde-water
 • Lucht-lucht
 • Hybride

Water-Water

Op het moment dat u veel grondwater rondom uw woning heeft, is het een optie om voor een warmtepomp te kiezen dat zijn warmte uit water haalt. Deze warmte wordt onder andere gebruikt voor de centrale verwarming. Het warme grondwater gaat rechtstreeks naar de pomp, die het terugstuurt naar een retourput. Voor een goede werking van dit water-water model, is het van belang dat het water niet in contact komt met de buitenlucht.

Lucht-Water

Als u voor een lucht-water warmtepomp kiest, betekent dit dat u voornamelijk lucht gebruikt. Lucht is namelijk het gehele jaar beschikbaar. Echter kan lucht tijdens de wintermaanden nogal koud zijn, hierdoor is deze variant niet altijd rendabel om te gebruiken. Daarom is het nodig om een extra warmtebron, zoals water, te gebruiken. Een lucht-water pomp heeft een redelijk eenvoudige installatie.

Aarde-Water

Een aarde-water pomp wordt gebruikt om warmte aan de aarde te onttrekken. De pomp zet de warmte in om het water op te warmen voor de verwarming. Zowel regen als zon zorgen ervoor dat de temperatuur van de aarde het hele tijd schommelt tussen de 8 en 12°C. Beschikt u over een grote tuin? Dan kunt u aardcollectoren verspreiden over de tuin. Minder ruimte? Ga dan voor een of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst door grondboringen.

Lucht-Lucht

Een relatief goedkope warmtepomp is het lucht-lucht systeem. De warmte wordt hierbij uit de lucht gehaald, waarbij de warmte rechtstreeks wordt aangesloten op ventilatoren in huis. Hier wordt de gegenereerde dus niet met de centrale verwarming verbonden. Dit type is in te stellen als airco tijdens de zomermaanden, als verwarming van uw zwembad of als extra verwarming tijdens de wintermaanden.

Hybride

De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en staat in verbinding met uw cv-ketel. Een groot deel van de warmte in huis wordt door de pomp verzorgd. Als het buiten te koud is, springt de cv-ketel bij om warm water te regelen in de badkamer en keuken. Het is mogelijk om de hybride pomp aan te sluiten op uw huidige cv-ketel, of op een nieuwe.

warmtepomp installeren

Wat kost een warmtepomp in 2024?

Het is lastig om een concrete prijs te noemen wanneer u een warmtepomp wilt laten installeren. Diverse factoren zijn namelijk van invloed op de prijs. Grotendeels is de prijs afhankelijk van het type dat u kiest, maar ook de installatiekosten hebben invloed op de prijs. Een water-waterpomp is veruit het duurste type: de gemiddelde prijs is zo’n €17.500,-. Wilt u een goedkopere optie? Dan is een hybride of een lucht-luchtpomp een mogelijkheid. Daarvan is de gemiddelde prijs zo’n €6.000,-.

Tabel: kosten warmtepompen 2024

Soort pomp Gemiddelde prijs*
Lucht-Water pomp €10.000,- tot €15.000,-
Lucht-Lucht pomp €4.000,- tot €8.000,-
Aarde-Water pomp €15.000,- tot €25.000,-
Water-Water pomp €15.000,- tot €20.000,-
Hybride warmtepomp €5.000,- tot €7.000,-

*Let op: het gaat hierbij om gemiddelde prijzen inclusief installatiekosten. De kosten verschillen per installateur. Vraag vrijblijvende offertes aan voor een duidelijke indicatie van de kostprijs.

Terugverdientijd

Als u overweegt om een warmtepomp aan te schaffen, bent u waarschijnlijk geïnteresseerd in wat het precies oplevert en wat de terugverdientijd is. Een dergelijk apparaat bespaart sowieso energie, waardoor uw energierekening lager is. Zo kan een gemiddelde eengezinswoning zo’n €180,- tot €320,- per jaar besparen. Echter loopt de terugverdientijd van de verschillende modellen nogal uiteen. Er zijn twee factoren die zeer bepalend zijn voor de terugverdientijd. Dit zijn de aanschafprijs met montagekosten en de verwachte besparing op de energierekening. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp is zo’n 11 jaar, afhankelijk van welk model het is. U heeft een hybride pomp dus sneller terugverdient dan een grond-waterpomp.

Premie voor warmtepomp

Het aanschaffen en laten installeren van een warmtepomp, is een milieuvriendelijk alternatief voor een traditionele verwarmingsinstallatie. Zowel elektrische warmtepompen als gaswarmtepompen komen in aanmerking voor een premie van de netbeheerder. Wanneer u vanaf 2017 minimaal 3 energiebesparende maatregelen neemt, heeft u mogelijk ook recht op een totaalrenovatiebonus. Als u met meer dan 10 woningen tegelijk energiezuinige maatregelen neemt, kunt u vanaf 2017 een burenpremie krijgen. Echter dient u wel aan een aantal voorwaarden te voordien om voor een premie in aanmerking te komen. Voor meer informatie over premies voor warmtepompen, gaat u naar de website over Vlaanderen.

Besparen? Offertes vergelijken!

Een warmtepomp aanschaffen is een optie om uw huis energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. U kiest uit bijvoorbeeld voor een lucht-water of een lucht-lucht warmtepomp, afhankelijk van uw omgeving. Meer weten over de prijs en installatiekosten? Vul het offerteformulier in, ontvang diverse offertes en vergelijk deze met elkaar. Hierdoor bespaart u geld op uw warmtepomp!