Airco installatie, onderhoud en reparatie

Snelle service, scherpe prijzen. Vraag vrijblijvend offertes aan!

Offertes aanvragen

Airco installateurs Sint-Niklaas

Wilt u een airconditioning kopen om de klimaatbeheersing in uw huis in Sint-Niklaas te verbeteren of wilt u een airco op kantoor laten plaatsen door een installateur? Zowel installatie, reparatie én onderhoud worden door de installateurs uit ons netwerk vakkundig en professioneel uitgevoerd. Binnen afzienbare tijd geniet u van een heerlijk koele temperatuur in uw slaapkamer, woonkamer of kantoor.

Op deze pagina vertellen we u alles over de verschillen tussen aircosystemen en wat een installateur voor u kan betekenen. Bent u nieuwsgierig naar de prijzen? Vraag dan gelijk met één muisklik meerdere vrijblijvende offertes aan van aircospecialisten uit Sint-Niklaas en omgeving. Vergelijk en bespaar tot wel 40%!

airco Sint-Niklaas

Navigeer op deze pagina naar:

Voordelen airco | Werkzaamheden airco installateur | Airco installatie | Onderhoud | Mobiele of vaste airco? | Prijzen | Merken

Waarom een airco kopen?

Een airco zorgt voor een aangename verkoeling in de warme zomermaanden. Maar naast dat voordeel biedt een airconditioning nog andere voordelen. Zo regelen de meeste airconditioning systemen tevens de vochthuishouding in een ruimte en bieden sommige modellen de mogelijkheid om de ruimte te verwarmen. Vooral op kantoren is een constante temperatuur van belang om een tot betere prestaties te komen. De voordelen op een rij:

 • Een airconditioning biedt aangename verkoeling in de warme zomermaanden.
 • Een airco zorgt voor schone lucht en bevordert de kwaliteit.
 • Een airconditioning verwarmt in koude periodes de lucht.
 • Een airconditioning regelt naast de temperatuur ook de vochthuishouding.

Klimaatbeheersing in huis

De Vlaamse zomers worden steeds warmer, en het gebruik van airco’s dan ook steeds populairder. Voor het verbeteren van de klimaatbeheersing in uw huis of kantoor in Sint-Niklaas zijn er verschillende aircosystemen te koop. De eenvoudigste oplossing is een mobiele (monoblock) variant, die u naar wens in de woon- of slaapkamer kunt plaatsen. Wilt u op meerdere plekken tegelijk verkoelen? Overweeg dan om een multi split systeem aan te schaffen. Split systemen hebben een buitenunit met daaraan één of meerdere binnenunits verbonden. Dit betekent dat u weinig last zult hebben van het lawaai van de ventilator. Airconditionings met een split systeem hebben wel hogere kosten dan de mobiele variant.

Ideaal werkklimaat op kantoor

Wie in Sint-Niklaas op kantoor werkt zal weten dat het werk sneller gaat wanneer het niet al te warm is op de werkplek. Om het ideale werkklimaat op kantoor te behouden is het gebruik van airco’s aan te raden. Wilt u uw werknemers de kans geven om zelf de ideale werktemperatuur in te stellen? Overweeg dan een systeem met meerdere binnenunits. Dit betekent dat u wellicht meer dan één ventilatorunit buiten dient te laten installeren, afhankelijk van de hoeveelheid binnenunits. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Een installateur uit ons netwerk in Sint-Niklaas informeert u met alle plezier, en zorgt desgewenst voor de installatie of het vullen van een airco. Vraag vrijblijvend offertes aan van aanbieders uit uw regio.

Nieuwe airconditioning in Sint-Niklaas nodig?

Vraag meerdere vrijblijvende offertes aan. Vergelijk en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes aanvragen

Wat doet een airco installateur?

Airco installateurs in Sint-Niklaas installeren steeds vaker nieuwe aircosystemen. Maar naast installatie voert een erkende installateur ook reparaties en onderhoudsbeurten uit. Ook het bijvullen van een airconditioning met nieuwe koelvloeistof wordt door specialisten uit Sint-Niklaas gedaan. Koelvloeistoffen zijn schadelijk voor het milieu en mag u dan ook niet zelf vervangen. Alleen opgeleide en gecertificeerde installateurs mogen deze middelen bijvullen. Zij hebben hiervoor speciaal een F-gassen examen afgelegd. Samengevat doet een installateur het volgende:

 • installatie van nieuwe aircosystemen;
 • keuren van bestaande aircoinstallaties;
 • onderhoud aan bestaande airco’s (bijvoorbeeld bijvullen);
 • verhelpen van storingen in aircosystemen.

Van installatie tot onderhoud

De installatie van een airconditioning, of het nu om een mobiele of vaste variant gaat, kan het beste door een ervaren installateur uit Sint-Niklaas worden uitgevoerd. Het installeren van airco’s is namelijk verbonden aan diverse voorwaarden voor een goede verkoeling. Wanneer het plaatsen eenmaal is gebeurd, dan profiteert u gegarandeerd lange tijd van heerlijke temperaturen in huis. Om de werking van het apparaat optimaal te houden, adviseren wij periodiek onderhoud uit te laten voeren, ook door een erkend vakman uit Sint-Niklaas. Deze kan onder meer de koelvloeistof bijvullen, de filters reinigen of de afvoer herstellen om zo de koeltechniek te verbeteren. Meer weten? Wij helpen u graag verder.

Airco installatie, hoe werkt het?

Wanneer een installateur uit Sint-Niklaas een nieuwe airconditioning plaatst, begint hij met de montage van de ophangbeugels voor de binnenunit. Daarna boort hij een gat van zo’n 60mm doorsnee in de muur. Door het gat worden de af- en aanvoer leidingen en de stuurkabel geplaatst. De binnenunit wordt op de beugels bevestigt, waarna de installateur de buitenunit aan de muur gemonteerd. Het aansluiten en vullen van het systeem volgt daarna. In verband met Europese milieunormen wordt deze stap altijd door een gecertificeerd installateur gedaan. Als laatste worden afdekkingen en muurkappen gemonteerd zodat leidingen en aansluitingen niet zichtbaar zijn.

airco installatie Sint-Niklaas

Onderhoudsbeurt

Zoals al aangegeven is het bijvullen van de split of monoblock airco de meest noodzakelijke vorm van onderhoud. Helaas is het niet mogelijk om zelf het apparaat bij te vullen, hiervoor zult u de hulp van een erkend installateur uit Sint-Niklaas moeten inroepen. Deze zal de airconditioning snel en vakkundig bijvullen met behulp van geavanceerde technieken en speciale gereedschappen. Naast het bijvullen van de koelvloeistof bestaan er ook andere vormen van onderhoud die u dient uit te voeren. Zo is het belangrijk om de filters stofvrij te houden, en adviseren wij tevens om de instellingen van uw airconditioning regelmatig te controleren.

Waarom is airco onderhoud belangrijk?

Bij aircosystemen is goed en regelmatig onderhoud van groot belang. Alleen zo zorgt u ervoor dat het systeem schone lucht blijft uitblazen die goed is voor uw gezondheid. Met regelmatige service verlengt u daarnaast de levensduur van het systeem. Ook kan slijtage vroegtijdig worden gesignaleerd. Een installateur uit Sint-Niklaas kan dan tijdig onderdelen vervangen, zodat uitval of een storing zoveel mogelijk worden voorkomen. Regelmatig onderhoud:

 • zorgt voor een langere levensduur van uw airco;
 • zorgt voor blijvend goed gefilterde en gezuiverde lucht;
 • voorkomt uitval door tijdige vervanging van onderdelen;
 • draagt bij aan een optimale werking van het systeem.

Airconditioning herstellen

Een airconditioning zal over het algemeen lange tijd meegaan, maar kan door veelvuldig gebruik wel beschadigd raken. Eén van de meest voorkomende problemen met een airconditioning is dat de koelvloeistof opraakt. Door de vloeistof bij te vullen wordt de storing al snel verholpen. Is het bijvullen van het apparaat niet voldoende om het probleem op te lossen? Dan adviseren wij de filters te bekijken. Het reinigen van de filters zorgt er in veel gevallen voor dat de werking van de binnenunit verbetert. Tot slot kan er ook nog een probleem bestaan bij de ventilator buitenshuis. Installateurs uit Sint-Niklaas en omgeving helpen u graag bij het herstellen van uw airco.

Mobiele of vaste airconditioning?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Sint-Niklaas de vraag of zij het beste een vaste of mobiele airco kunnen laten plaatsen. Het antwoord hierop is echter volledig afhankelijk van uw wensen voor de verkoeling, en het door u beschikbaar gestelde budget. Een mobiele unit (meestal een monoblock) is bijvoorbeeld eenvoudig te verplaatsen, en biedt direct verkoeling daar waar het nodig is. Een vaste airconditioning heeft als voordeel dat er steeds een continue temperatuur in een ruimte wordt behouden. Meestal is de installatie van mobiele modellen goedkoper dan die van een vast apparaat. Het hangt af van het soort afvoer en de onderhoudskosten welke variant het goedkoopst is op lange termijn.

split en monoblock airco

Monoblock airco

Heeft u een beperkt budget en is het inschakelen van een erkend installateur uit Sint-Niklaas voor u te duur? Schaf dan een monoblock aan. Een mobiele monoblock airconditioning heeft geen installatie nodig en verkoelt de ruimte direct. Hou er bij een mobiel monoblock wel rekening mee, dat u de afvoerbuis voor warme lucht door een open raam plaatst. Plaats een monoblock dus in de buurt van een raam, want het systeem moet zijn warmte kwijt kunnen. Bent u benieuwd naar de prijs voor periodiek onderhoud aan een monoblock? Aarzel dan niet om het offerteformulier in te vullen.

Split airco

De termen single split airco en multisplit airco heeft u tijdens uw oriëntatie op een aircosysteem vast wel eens gehoord. Een single split airco is het meest geïnstalleerde systeem en bestaat uit één buiten- en één binnenunit, die met elkaar verbonden zijn. Met een single split airco kunt u uitsluitend één ruimte koelen. In kantoorgebouwen is het vaak voordeliger om een multisplit airconditioning te laten installeren. Bij een multi split systeem zijn meerdere binnenunits aan één centrale motorunit aan de buitenkant verbonden. De kosten voor deze vorm van airconditioning liggen een stuk hoger dan voor single split systemen. Maar omdat ze intensief worden gebruikt, verdiend zo’n systeem zichzelf terug.

Wilt u zich energieker en gezonder voelen?

Laat een airco plaatsen door een installateur uit Sint-Niklaas en geniet van schone lucht.

Vrijblijvende offertes aanvragen

Beste plek voor een airco?

Waar kan ik een airco plaatsen, is een veel gestelde vraag. Theoretisch is het mogelijk om een airconditioning overal in uw huis in Sint-Niklaas te plaatsen. Voor een optimale koeltechniek zijn er echter wel wat regels waar u aan moet denken. Zo adviseren onze professionals uit Sint-Niklaas ten eerste om de luchtstroom niet direct in de richting van één persoon te plaatsen. Maar altijd in de lengte of breedte van de kamer. Zo wordt de hele kamer afgekoeld, en niet één enkel deel. Daarnaast dient u ook aandacht te besteden aan de draagkracht van de muur waaraan u de binnenunit laat installeren. Hebt u hulp nodig bij de installatie of het vullen van uw airconditioning? Een installateur uit Sint-Niklaas helpt u graag!

Airco zonder afvoer

Zoals in het kopje over de monoblock al staat aangegeven is het ook bij eenvoudige modellen noodzakelijk om de warme lucht af te voeren. Een airconditioning zonder afvoer bestaat eenvoudig weg niet. Wil u de afvoerbuis van een airconditioning niet in het zicht hebben? Laat dan een single split airco door een installateur monteren. Hij zal de afvoerbuis professioneel wegwerken, zodat deze voor u geen doorn in het oog vormt. Ook bij multisplit modellen werkt een installateur de afvoer altijd netjes weg, zodat de aanblik van uw woon- of slaapkamer niet verandert.

Airco zonder buitenunit

Soms is het niet mogelijk om buiten een unit voor een airco te monteren. Bijvoorbeeld als u in Sint-Niklaas in een monumentaal pand woont. U mag dan niet zomaar een unit buiten aan de gevel ophangen. In dit soort situaties biedt een monoblock uitkomst. Dit zijn airco’s zonder buitenunit. Bij mobiele varianten hoeft niets geïnstalleerd te worden. U hoeft alleen de afvoerbuis door het raam te plaatsen. Bij vaste monoblocks moeten wel twee kleine gaten in de muur worden gemaakt om de lucht aan en af te voeren. Tegenwoordig zijn de ventilatormotortjes in monoblocks steeds stiller. Maar als u gevoelig bent voor geluid of een monotone zoom toon, kan het geluid hinderlijk zijn.

wandmodel en vloermodel airco's

Wandmodel

Op het moment dat u besluit een aircosysteem te plaatsen bij uw woning of bedrijfspand in Sint-Niklaas dan moet u diverse keuze maken. Eén daarvan is het soort apparaat dat u wil laten plaatsen. U hebt onder meer de keus uit een wandmodel. Het wandmodel bestaat uit een binnenunit, eventueel gekoppeld aan buitenunit. Het grote voordeel van een wandmodel is dat u hierdoor de koele luchtstroom gemakkelijk over een hele ruimte verspreidt. Het nadeel van een wandmodel is dat u deze altijd in het zicht moet installeren. De prijs voor een wandmodel ligt relatief laag, maar verschilt per merk en per installatietechniek.

Vloermodel

Een veel gekozen alternatief voor het wandmodel is een vloermodel. De voordelen van een vloermodel liggen met name op het gebied van de afwerking en plaatsing. Zo is het een optie om een vloerapparaat in een bestaande nis te zetten, of deze onder het venstertablet te plaatsen. Vloermodellen kunt u dan ook vergelijken met radiatoren. De vloermodellen die de installateurs uit Sint-Niklaas monteren, zullen vrijwel altijd volledig geruisloos zijn. Dit komt met name doordat de ventilator vaak in een unit aan de buitenmuur geplaatst is. Dit scheelt aanzienlijk in het geluidsoverlast. Het onderhoud en bijvullen van een vloermodel moet u overlaten aan een erkend installateur.

Cassette- of inbouwmodel

Naast de vloer- en wandmodellen bestaan er ook grotere systemen met meer capaciteit die met name een geschikte oplossing vormen voor bedrijven en kantoren. De eerste oplossing is het cassettemodel. Bij een cassettemodel bevindt het grootste gedeelte van het verkoelingsysteem zich achter een verlaagd plafond. Bij zowel lamellen- als gyproc en systeemplafonds is het een optie om een cassettemodel te monteren. U zult wel altijd een gedeelte van de cassette zien, dit is meestal een vierkant dat onder het plafond uitsteekt, en waaruit de lucht blaast. Wilt u helemaal niets zien van het aircosysteem behalve een luchtrooster? Kies dan voor het inbouwmodel, hiervoor maken specialisten voorzetwanden op maat.

Binnen of buiten plaatsen?

Een andere vraag die wij regelmatig krijgen is of men het beste de airconditioning binnen of buiten kan plaatsen. Hierop is echter geen eenduidig antwoord te geven. Wanneer u voldoende budget heeft, dan adviseren wij om te kiezen voor een buitenunit met daaraan een vaste of mobiele binnenunit gekoppeld. Wilt u echter de kosten voor het installeren van de airconditioning beperken of zoekt u naar een eenvoudige manier voor luchtverkoeling? Dan is ook het plaatsen van een enkele mobiele luchtverkoeler of ventilatiesysteem een optie. Deze modellen hoeft u bovendien niet bij te vullen, en waar in de ruimte u deze airco gaat plaatsen, kunt u zelf bepalen.

airco installateur Sint-Niklaas

Airco kopen, waar op letten?

Er zijn bij het kopen van een nieuwe airco drie punten waar u op moet letten. Kijk als eerste goed naar de capaciteit of het koelvermogen van het apparaat. Hoe groter de ruimte die u gaat koelen, hoe groter de capaciteit van het systeem moet zijn. Een tweede belangrijk punt is het energielabel. Een apparaat met energielabel A++ verbruikt bijvoorbeeld minder energie dan een airconditioning met energielabel B. Vooral als het systeem constant aan staat is een laag energieverbruik prettig. Naast dat u dan milieubewust bezig bent, houdt u de verbruikskosten ook laag. Het laatste punt is het geluidsniveau van het aircosysteem. Vooral bij monoblock airco’s kan het geluid voor sommige mensen hinderlijk zijn.

Prijzen

De prijzen voor het installeren van een vorm van klimaatbeheersing naar uw wensen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Wilt u een eenvoudige mobiele airconditioning kopen? Dan kunt u al voor €300,- klaar zijn. Heeft u behoefte aan een vast systeem? De prijs voor een monoblock zonder buitenunit begint gemiddeld genomen bij €1.200,- Met buitenunit moet u uitgaan van een beginprijs van €1.500,-. Kiest u voor een multisplit airco? Ook dan beginnen de prijzen gemiddeld bij €1.500,- Hou dan wel rekening met ongeveer €1.000,- extra aan kosten per binnenunit die u op het systeem laat aansluiten.

Type airco Gemiddelde prijzen, inclusief btw en installatie*
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500,- tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,- + circa €1.000,- per extra binnenunit
Mobiele airconditioning €300,- tot €1.000,-

*Let op, dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De airco installateurs uit Sint-Niklaas informeren u graag!

Gratis offertes aanvragen

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De prijs voor het kopen en laten installeren van een volledig aircosysteem is van meerdere factoren afhankelijk. De keuze voor het type, bijvoorbeeld een multi split of juist monoblock system, heeft de grootste invloed op de prijs. Maar ook de keuze voor een bepaald merk is van invloed op de totaalprijs. Net zoals eventuele opties die u wilt laten installeren. Denk bijvoorbeeld aan een integratie met een domoticasysteem of reeds geïnstalleerd systeem voor klimaatbeheersing. De prijsfactoren overzichtelijk op een rij:

 • type airconditioning (mobiel, multi split of single split)
 • aantal binnenunits (alleen bij een multisplit airco’s)
 • het merk
 • eventuele extra opties

Verlaagd btw-tarief?

Bent u woningeigenaar in Sint-Niklaas en is uw woning minstens 10 jaar oud? Dan valt niet alleen de installatie van een centrale verwarming onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Ook bij de installatie van een airconditioning profiteert u dan van het verlaagde tarief van 6%. Op de website van FOD Financiën vindt u hierover alle informatie en kunt u de voorwaarden nalezen.

Airconditioning merken

Wilt u graag een monoblock airconditioning kopen? Of bent u op zoek naar een multisplit systeem? Dan hebt u de keuze uit een groot aantal merken. Zowel bekende a-merken als wat onbekendere huismerken bieden airco’s aan in vele soorten en maten, en in een grote range aan prijzen. Wanneer u voor één van de bekendere merken zoals Tristar, Zibro, LG, DeLonghi, Mitsubishi of Daikin kiest, dan bent u verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit, en lange levensduur. De merken verschillen echter op het gebied van duurzaamheid en onderhoud. Installateurs uit Sint-Niklaas geven u met alle plezier meer informatie over de diverse merken. Wij ondersteunen u met alle plezier!

Daikin

Eén van de wereldwijde marktleiders op het gebied van HVCAC-R systemen is Daikin. Zowel het regelen van een aangenaam binnenklimaat als het vriezen van producten valt binnen het vakgebied van Daikin. Bent u op zoek naar een bedrijf dat grote aandacht besteedt aan het milieu? Dan is Daikin zeker een goede optie. De firma produceert haar eigen koelingmaterialen en kent zelfs een speciaal milieumanagementsysteem.

Mitsubishi

Een wat jongere speler in aircosystemen is Mitsubishi. Op de afdeling Climate Care produceert men echter verschillende klimaatsystemen. Zo heeft u bij Mitsubishi onder meer de keus uit standaard Room Airconditionings, maar ook multi VRF oplossingen en lucht- en warmtepompen. Voor de plaatsing van een aantal van de producten van Mitsubishi is het mogelijk om een energiepremie aan te vragen bij de overheid.

Samsung

Bij Samsung bestaat er eveneens een speciale afdeling voor klimaatsystemen, deze staat bekend onder de naam Ambrava. Bij Ambrava levert men niet alleen producten voor particuliere klanten in Sint-Niklaas. Ook voor zorginstellingen, het onderwijs, winkels en kantoren biedt het systemen aan. De kernwoorden van het productieteam van Ambrava zijn: betrouwbaar en betrokken, grensverleggend, innovatief en flexibel. Men staat voor een passend product voor elke klant.

LG

Een andere relatief nieuwe firma op het gebied van klimaatbeheersing is LG. Om de klant altijd het beste te kunnen bieden, werkt men met de LG Acadamy voor het verspreiden van kennis, en een uitgebreid serviceteam. Of u nu vragen heeft over het vullen van het reservoir of het vervangen van een filter, er zal steeds een installateur van LG voor u klaarstaan.

Panasonic

Zoekt u naar een fabrikant die producten met een hoge garantie aanbiedt? Kijk dan eens bij het aanbod van Panasonic. Elke ventilatorunit van Panasonic wordt geleverd met 5 jaar garantie op een uitstekende werking. Mits u deze natuurlijk van het nodige onderhoud voorziet. Daarnaast zult u dankzij de artikelen van Panasonic aanzienlijk besparen op de energiefactuur. Zeker wanneer u kiest voor een gecombineerde warmtepomp.

Delonghi

Een laatste firma waar wij u verdere informatie over willen geven is Delonghi. Het aircosysteem van dit bedrijf staat ook wel bekend onder de naam Pinguino. De Pinguino is een verrijdbare airconditioning, welke gebruik maakt van een speciale lucht/water-technologie. Door het gebruik van water creëert Delonghi een maximale doeltreffendheid, efficiëntie en koelvermogen op basis van een laag energieverbruik. Vraag vrijblijvend om meer informatie.

airconditioning plaatsen Sint-Niklaas

Voordelen inschakelen airco installateur

Het installeren van een aircosysteem is ingewikkelder dan u denkt. U moet beschikken over specifiek gereedschap om een airco op de juiste manier te plaatsen. Daarnaast is vooral ervaring en kennis over de systemen nodig, om de beste plek voor zowel de buiten- als binnenunit te bepalen. We raden daarom altijd aan de installatie aan een gecertificeerd installateur over te laten. Een gecertificeerd monteur is tevens bevoegd om het systeem met koelvloeistof te vullen. Omdat koelvloeistoffen schadelijk zijn voor het milieu, moet hier uiterst voorzichtig mee worden omgegaan en mag u dit niet zelf doen. De voordelen van een installateur op een rij:

 • Geeft garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.
 • Beschikt over het juiste gereedschap om de klus te klaren;
 • Verzorgt tevens periodiek onderhoud van uw aircosysteem;

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Wilt een airconditioning laten plaatsen en offertes vergelijken? Maak dan gebruik van onze service. Met slechts één muisklik ontvangt u meerdere offertes van aircospecialisten uit Sint-Niklaas en omgeving. Het enige wat u hoeft te doen is het offerteformulier in te vullen. Formuleer daarop zo duidelijk mogelijk wat uw wensen zijn. Wij sturen u aanvraag door naar maximaal zes specialisten uit Sint-Niklaas en omgeving. Zij zullen u vervolgens vrijblijvend van een persoonlijk en scherp geprijsde offerte voorzien. Vergelijk en bespaar op de kosten. Sommige mensen hebben zo tot wel 40% bespaard op de installatie van een airco. Ons netwerk in Sint-Niklaas bestaat tevens uit warmtepomp specialisten.

Gratis offertes aanvragen