Airco installatie, onderhoud en reparatie

Snelle service, scherpe prijzen. Vraag vrijblijvend offertes aan!

Offertes aanvragen

Airco installateurs Evergem

Het plaatsen van een airco in Evergem door een erkend installateur brengt meerdere voordelen met zich mee. Naast dat een airconditioning voor verkoeling zorgt, filtert deze tevens de lucht. Dit zorgt voor een gezonder klimaat in uw woon- of slaapkamer en draagt op kantoren bij aan betere prestaties. Op deze pagina vertellen we u meer over de verschillen tussen airconditioning varianten. Ook leest u of u bij de installatie van een airconditioning kunt profiteren van het verlaagde btw-tarief.

Wilt u gelijk weten wat het kopen en laten installeren van een airco u kost? Vraag dan geheel vrijblijvend meerdere offertes aan door het invullen van het offerteformulier. U ontvangt dan spoedig offertes van meerdere specialisten uit Evergem en omgeving. Vergelijk de prijsopgaves en kies de installateur die u het beste aanbod doet.

airco installateur in Evergem

Navigeer op deze pagina naar:

Voordelen airco | Werkzaamheden airco installateur | Airco installatie | Onderhoud | Mobiele of vaste airco? | Prijzen | Merken

Waarom een airco kopen?

Naast het koel houden van een ruimte, zijn aircosystemen ook erg geschikt om de vochthuishouding in een woning of kantoor te reguleren. Luxere modellen bieden vaak ook nog de mogelijkheid om warme lucht te blazen om zo een ruimte te verwarmen. Een regelmatig onderhouden en goed afgestelde airconditioning in Evergem zorgt daarna voor schone lucht, wat de productiviteit ten goede komt. Alle voordelen van een airco op een rij:

 • biedt aangename verkoeling in de warme zomermaanden;
 • zorgt voor schone lucht, wat de productiviteit bevordert;
 • verwarmt in koude periodes de lucht in een ruimte;
 • regelt naast de temperatuur ook de vochthuishouding.

Klimaatbeheersing in huis

Een term die veel wordt gebruikt voor het reguleren van de temperatuur in huis, is klimaatbeheersing. Het begrip klimaatbeheersing gaat niet alleen over het verkoelen van panden in de zomer, maar ook over het verwarmen tijdens de wintermaanden. Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om met een airco ook ruimtes te verwarmen. Dit wordt gedaan met behulp van een warmtepomp. Deze zal de lucht of het water welke worden gebruikt voor het afkoelen, ook inzetten voor de verwarming. Dit is een energie-efficiëntere vorm van verhitten dan het gebruik van een CV-ketel. Belangrijk is dan wel om de installatie regelmatig bij te vullen, zo voorkomt u problemen en storingen.

Ideaal werkklimaat op kantoor

Om op kantoor een ideaal werkklimaat te creëren bestaan er verschillende dingen die u kunt doen. De meest eenvoudige oplossing is het gebruik van een multisplit airconditioning. Een dergelijke airco bestaat uit één buitendeel dat is gekoppeld aan diverse binnendelen. Deze binnendelen zijn elk apart te bedienen, waardoor ieder de airco op de eigen gewenste temperatuur kan zetten. Hoewel de prijs voor het plaatsen van een vaste airconditioning in alle ruimtes hoger zijn dan een eenvoudige mobiele ventilator, profiteert u van verschillende voordelen. Laat bovendien een installateur uit Evergem periodiek langskomen voor het bijvullen en ander onderhoud, zodat de levensduur en kwaliteit van de airco gegarandeerd blijft.

Wilt u een gezonder leefklimaat in uw woning in Evergem?

Laat dan een airconditioning plaatsen! Ontvang met één muisklik meerdere offertes van airco installateurs.

Gratis offertes aanvragen

Wat doet een airco installateur?

In Evergem worden aircospecialisten steeds vaker gevraagd om compleet nieuwe airco’s te plaatsen. Dit komt niet alleen omdat de zomers in België steeds warmer worden, maar ook omdat de systemen voor zowel particulieren als bedrijven in de afgelopen jaren steeds betaalbaarder zijn geworden. Naast installeren van nieuwe systemen voorziet een gecertificeerde installateur uw airco ook graag van regelmatige onderhoudsbeurten en voert reparaties uit, mocht dat nodig zijn. Een gecertificeerd installateur is u graag van dienst bij:

 • onderhoud aan airconditioning (zoals bijvullen);
 • installatie van nieuwe aircosystemen;
 • reparatie van aircosystemen in huis of kantoor;
 • keuring van airco installaties.

Van installatie tot onderhoud

De installatie van een split airconditioning kunt u het beste overlaten aan een erkend installateur uit Evergem. Elke installateur uit ons netwerk heeft een ruime ervaring met het installeren van airco’s in alle soorten, maten en merken. Wij werken onder andere met merken als Zibro, Tristar, Daikin en LG. Naast het installeren van airco’s werken de professionals ook graag met u samen aan het onderhouden en het vullen van de installatie. Dankzij het bijvullen weet u zeker dat de werking van het apparaat gewaarborgd blijft en dat u tijdens de zomermaanden geen problemen tegenkomt. De prijs voor onderhoud verschillen per model.

Airco installatie, hoe werkt het?

De installatie van een airco begint met het monteren van de binnenunit. De installateur adviseert u waar de airconditioning het best geplaatst kan worden en bepaalt in overleg met u de locatie. Na het ophangen van de binnenunit, boort de installateur een gat van ongeveer 6cm doorsnee in de muur. Door dit gat komen de leidingen voor de aan- en afvoer van de lucht. Ook de condenswaterslang en stuurkabel naar de buitenunit komen door het gat. Vervolgens plaatst de installateur unit aan de buitenmuur. Ook deze plek wordt in overleg met u bepaald. Daarna sluit hij het systeem aan en vult het met een geschikt koelmiddel. Deze laatste stap mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerd installateur.

airco plaatsen Evergem

Onderhoudsbeurt

Om u te verzekeren van de kwaliteit en werking van de airco, is het noodzakelijk om deze periodiek van een onderhoudsbeurt te voorzien. Het onderhouden van airco’s bestaat uit diverse werkzaamheden die u zelf mag uitvoeren, en een deel dat u moet overlaten aan een installateur of monteur. Voorbeelden van het eigenhandig onderhoud zijn het vervangen van de filters en het vrijhouden van de ruimte om de ventilator. Het bijvullen van het apparaat mag u niet zelf uitvoeren, omdat het vullen een zeer specifieke klus is. De prijs voor het bijvullen van de airco ligt relatief laag. Bijvullen zorgt voor een verhoogd wooncomfort.

Waarom is airco onderhoud belangrijk?

Goed onderhoud is bij een airco enorm van belang. Alleen zo zorgt u ervoor dat het systeem schone en frisse lucht blijft uitblazen. Daarnaast verlengt u met een regelmatige servicebeurt de levensduur van het apparaat. Slijtage kan vroegtijdig worden gesignaleerd en zo kunnen benodigde onderdelen op tijd vervangen worden. Hiermee voorkomt u uitval of storing in het systeem. De voordelen van goed onderhoud:

 • uw airco blijft optimaal werken;
 • de levensduur van het systeem wordt aanzienlijk verlengt;
 • garandeert schone en gezonde lucht;
 • vroegtijdige signalering van slijtage.

Airconditioning herstellen

De meeste airco’s kennen een minimale levensduur van 10 jaar, en een maximum van zo’n 15 jaar. Het kan echter voorkomen dat er op een eerder tijdstip problemen ontstaan met de installatie. Zo kan er een beschadiging ontstaan aan de unit aan de buitenkant, of is het noodzakelijk om het model bij te vullen. Het herstellen en bijvullen van een airconditioning is een klus waarvoor u een ervaren installateur zult moeten inschakelen. Deze zal eerst kijken naar het exacte probleem en u daarna adviseren over de beste oplossing. Soms is het namelijk voordeliger om direct een nieuwe unit te installeren in plaats van de oude te vullen of repareren.

Mobiele of vaste airconditioning?

De meeste airco modellen kunt u zowel in een vaste als mobiele vorm bestellen. Mobiele airco’s hebben als voordeel dat ze verrijdbaar zijn, en daardoor in elke ruimte in te zetten, afhankelijk van waar u en uw huisgenoten zich bevinden. Mobiele apparaten worden meestal gebruikt in de slaapkamer, waar ze alleen tijdens de nacht worden aangezet. Het nadeel van mobiele airco’s is dat deze in verhouding maar beperkte verkoeling geven. Een monoblock zal zorgen voor een betere verspreiding van de koele lucht, en daardoor ook het woonklimaat van uw pand in Evergem sterk verbeteren.

monoblock en split airco's

Monoblock airco

Hebt u een beperkt budget, maar wilt u er wel voor zorgen dat uw woning in Evergem goed gekoeld wordt? Kies dan voor het installeren van een monoblock airco. Het plaatsen van een monoblock is relatief eenvoudig, omdat het een mobiele oplossing is. Het is hierbij wel vereist dat u zorgt voor een goede afvoer van de lucht of het water. De afvoer moet bijvoorbeeld via een raam of luchtrooster. Het nadeel van een monoblock is dat het ventilatiesysteem zich in de installatie zelf bevindt. Als u gevoelig bent voor geluid, zou u hier hinder van kunnen ondervinden. Kies als alternatief voor de monoblock voor een single split airconditioning met unit voor buiten. Installateurs uit Evergem die in ons netwerk actief zijn geven u hierover graag meer informatie.

Split airco

Eerder gaven wij al aan dat een multi split airco voor bedrijven en winkels in Evergem zeer geschikt is. Dit komt omdat een multi split model gebruik maakt van één centrale buiteneenheid, waaraan diverse binnenunits gekoppeld zijn. De binnenunits kunnen los van elkaar bediend worden, zodat de temperatuur per ruimte kan worden ingesteld. Bent u op zoek naar een airco systeem voor in uw slaapkamer? Dan heeft u voldoende aan een single split airco. Een single split systeem bestaat uit één binnenunit die op één buitenunit is aangesloten. Single split airco’s zijn de meeste geïnstalleerde systemen bij particulieren en uitstekende systemen om het klimaat van één ruimte in uw woning in Evergem te beheersen.

Vergelijk prijzen van airco installateurs & bespaar!

Vul het offerteformulier in, vergelijk eenvoudig meerdere offertes en bespaar tot wel 40%!

Vrijblijvende offertes aanvragen

Beste plek voor een airco?

Aan het plaatsen van een airco zitten enkele voorwaarden verbonden, zodat u optimaal profiteert van de verkoelende luchtstroom. De eerste voorwaarde is dat u de luchtstroom niet op één plek in de kamer mag richten, maar in algemene lijnen langs de ruimte moet gaan. Daarnaast moet er voldoende draagkracht in de muur zitten voor het dragen van de binnenunit. Tot slot adviseren wij onze klanten ook altijd de airconditioning zo te plaatsen dat er voldoende ruimte is voor de verspreiding van de koele lucht en de retourlucht. Kijk ook altijd in de handleiding van het apparaat voor eventuele extra eisen.

Airco zonder afvoer

In tegenstelling tot wat sommige aanbieders op hun websites doen vermoeden, bestaan goede airco’s zonder afvoer niet. Of een airconditioning nu groot of klein is, elke goede airconditioning heeft een afvoer nodig om warme lucht kwijt te kunnen. Alleen ventilators hebben geen afvoerkanaal nodig. Deze systemen brengen de lucht echter alleen in beweging en bieden geen echte verkoeling. Afbeeldingen van airco’s zonder afvoerbuis representeren helaas dus niet de werkelijkheid. De afvoerbuis van een mobiele split unit is echter relatief smal. Mocht er dus weinig ruimte zijn om een afvoerbuis aan te laten brengen, dan is een mobiele split unit altijd de beste optie.

Airco zonder buitenunit

Soms is het niet mogelijk om buiten een unit voor een airco te monteren. Sommige verhuurders in Evergem verbieden dit in verband met de mogelijke geluidsoverlast die zo’n unit kan veroorzaken. Maar ook als u in een monumentaal pand woont, mag u niet zomaar een unit buiten aan de gevel ophangen. In dit soort situaties biedt een monoblock uitkomst. Dit zijn airco’s zonder buitenunit, waarbij alleen twee gaten in de muur nodig zijn om lucht aan en af te voeren. Bij een monoblock zit de compressormotor die verse lucht aanzuigt in de binnenunit. De motortjes worden steeds stiller, maar mensen die gevoelig zijn voor geluid kunnen dit mogelijk als hinderlijk ervaren.

wandmodel en vloermodel airconditioning

Wandmodel

Wanneer u kiest voor een nieuwe airconditioning voor uw woning of bedrijfspand in Evergem, dan moet u niet alleen kiezen tussen single of multi unit systemen, maar ook uit diverse modellen. Een van de opties is het wandmodel. Een wandmodel monteert een installateur meestal vlak tegen het plafond om zo de minste overlast te creëren. Het voordeel van een wandmodel is dat u hierdoor alle mogelijke ruimte op de vloer behoudt. Het nadeel is dat u het wandmodel wel altijd blijft zien. Doordat wandmodellen hoog zitten, zal de koele luchtstroom wel een groot bereik hebben, meer dan bij een vloermodel.

Vloermodel

Een tweede optie is een vloermodel. Airco installaties die de medewerkers van een erkend installatiebedrijf bij u thuis in Evergem op de vloer plaatsen, hebben als voordeel dat zij eenvoudig weg te werken zijn. Denk hierbij aan de oplossingen die men ook wel biedt voor radiatoren. Daarnaast zal het apparaat altijd geruisloos werken en gebruiksvriendelijk zijn. Weet u niet zeker of het mogelijk is een vloermodel inclusief motorunit te installeren bij u thuis? Aarzel dan niet één van de bedrijven uit ons netwerk naar de mogelijkheden en bijbehorende prijzen te vragen. Zo weet u zeker dat u de komende zomer van een heerlijk aangename binnentemperatuur geniet.

Cassette- of inbouwmodel

Een derde oplossing die wij u aan kunnen bieden is een cassettemodel. Deze oplossing is met name geschikt voor bedrijven en kantoorpanden. Bij een cassettemodel installeren wij de airconditioning volledig in het plafond, zodat u enkel een klein onderdeel zult zien. De installatie van een cassettemodel kan bij verschillende soorten verlaagde plafonds. Zowel bij een gyproc-als lamellen- en systeemplafond is de plaatsing van een cassettemodel een optie. Wilt u helemaal niets van de airco zien, behalve de luchtroosters? Overweeg dan de plaatsing van een volledig geïntegreerd systeem. De toestellen verwerkt men dan in een wand of achter maatschrijnwerk voor een prettige aanblik.

Binnen of buiten plaatsen?

Van onze klanten in Evergem krijgen wij regelmatig de vraag of zij een deel van de airco buiten moeten plaatsen, of dat het veiliger is om dit binnenshuis te doen. Op de vraag waar klanten een airco moeten plaatsen adviseren we over het algemeen om als het enigszins mogelijk is, de ventilatoren buiten te laten plaatsen. Hiermee voorkomt u geluidsoverlast binnenshuis en bespaart u ook ruimte. De plaatsing buitenshuis zorgt echter wel voor extra onderhoudswerk. Zo moet u met regelmaat controleren of er geen blokkades zitten voor de ventilator en is het meestal ook eerder noodzakelijk om de ventilatie unit die buiten staat te reinigen. Meer weten over de mogelijkheden? Een installateur uit ons netwerk informeert u met alle plezier.

airconditioning installateur

Airco kopen, waar op letten?

Bent u van plan om een airco te kopen? Kijk dan goed naar de capaciteit, het energielabel en het geluidsniveau van de airconditioning. Bij elk aircosysteem wordt door de fabrikant aangegeven hoe groot de maximale ruimte is, die het apparaat kan koelen. Bedenk van tevoren dus al in welke ruimte u de airconditioning wilt plaatsen zodat u weet hoeveel capaciteit u nodig heeft. Daarnaast is het vooral bij het kopen van airco’s zonder losse motorunit raadzaam om op het geluidsniveau van de interne motor te letten. Let tot slot ook op het energieverbruik van het systeem. Vooral als de airco dagelijks meerdere uren achter elkaar ingeschakeld is, is het verstandig om kiezen voor een systeem met een energielabel A+, A++ of A+++ .

Prijzen

Wilt u een nieuwe airco laten plaatsen en bent u benieuwd naar de prijs? Aarzel dan niet om het offerteformulier in te vullen. Geef hierop zo nauwkeurig mogelijk uw wensen aan. U ontvangt dan snel een aantal vrijblijvende offertes van airco installateurs uit Evergem en omgeving. Om u alvast een idee te geven van de gemiddelde prijzen, hebben we deze hieronder voor u overzichtelijk in tabel gezet. Voor het kopen en laten plaatsen van een vaste airco zonder buitenunit bent u al snel tussen de 1.200,- en €3.000,- kwijt. Deze prijzen zijn inclusief BTW. Een mobiele airco is een stuk goedkoper. Een goed systeem heeft u inclusief montage al vanaf €300.-.

Type airco Gemiddelde prijzen, inclusief btw en installatie*
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500,- tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,- + circa €1.000,- per extra binnenunit
Mobiele airconditioning €300,- tot €1.000,-

*Let op, dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De airco installateurs uit Evergem informeren u graag!

Gratis offertes aanvragen

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De uiteindelijke prijs voor het kopen van een aircosysteem wordt door meerdere factoren bepaald. Het type airconditioning, bijvoorbeeld een multi split of juist monoblock system, heeft de grootste invloed op de prijs. Bij multi split modellen heeft daarnaast het aantal binnenunits dat u nodig heeft ook een grote invloed. Reken op €1000,- per extra binnenunit. Maar ook de keuze voor het merk en eventuele opties, zoals integratie met een domoticasysteem, bepaald de uiteindelijke prijs. De prijsfactoren op een rij:

 • type airco (mobiel, multi split of single split model)
 • aantal binnenunits (alleen bij een multisplit airco’s)
 • het merk
 • eventuele extra opties

Verlaagd btw-tarief?

Is uw huis in Evergem meer dan 10 jaar oud? Maak bij het laten installeren van een aircosysteem dan gebruik maken het verlaagde btw-tarief van 6%. Op de website van FOD Financiën vindt u hierover meer informatie. Zo kunt u met een veel kleinere investering al één of meerdere ruimtes in uw woning in Evergem van een goede klimaatbeheersing voorzien.

Airconditioning merken

Als u hebt besloten welk model airco u wilt bestellen, dan moet u kiezen uit één van de vele merken die het apparaat aanbieden. Zoals bij alle woononderdelen bestaan er zowel A-merken als budgetmerken die airconditionings leveren. Het is dan ook afhankelijk van uw wensen op het gebied van kwaliteit en budget welk merk het beste bij u past. Merken waarvan onze leveranciers in Evergem onder andere airco’s aanbieden zijn: Zibro, Tristar, Daiking, LG, DeLonghi en Mitsubishi. Hebt u vragen over de duurzaamheid en kwaliteit van een product? Aarzel dan niet om het offerteformulier in te vullen.

Daikin

Een bedrijf dat al meer dan 80 jaar ervaring heeft op het gebied van warmte- en koelingsystemen is Daikin. De fabrikant richt zich met name op het verbeteren van het wooncomfort, maar besteedt daarbij tevens de nodige aandacht op het milieu. Zo produceert men bij Daikin de eigen compressoren en koudemiddelen, voor minder milieubelasting. Tot slot staat Daikin voor een hoge kwaliteit maatwerk.

Mitsubishi

Een ander bedrijf dat al jarenlang werkt aan het verbeteren van het binnenklimaat is Mitsubishi. Bij Mitsubishi biedt men verscheidene producten aan, die allen het woonklimaat verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor de standaard Room Airconditioners, of voor City Multi. Met deze laatste oplossing van Mitsubishi ClimateCare kunt u zowel verwarmen als verkoelen. Tot slot biedt Mitsubishi ook warmtepompen aan als energiezuinige maatregel.

Samsung

Wist u dat Samsung ook een afdeling heeft waar men airconditioningsystemen ontwerpen? Deze afdeling staat bekend onder de naam Ambrava. Ambrava is de distributeur van hoogwaardige ventilatiesystemen in de gehele Benelux. Van single split tot monoblock, en van apparaten met een buitenunit tot een verrijdbaar systeem, bij Ambrava vindt u dit allemaal. Alle apparaten voorziet u bovendien eenvoudig van onderhoud, tegen lage prijzen.

LG

De meeste mensen kennen LG alleen van de mobieltjes die zij aanbieden, er bestaat echter ook de afdeling LG Climate Solutions. De klimaatsystemen van LG onderscheiden zich van andere aanbieders door hun hoge prestaties. De producten van LG bieden een uitermate hoge energiebesparing, waardoor u al snel duizenden euro’s per jaar bespaart. Voor elke kamer in huis biedt LG een specifiek klimaatsysteem.

Panasonic

Een volgende firma die wij bij u onder de aandacht willen brengen is Panasonic. De ontwerpers van Panasonic hebben allen meer dan 30 jaar ervaring met het ontwerpen van verwarmingsystemen, en zullen altijd rekening houden met de wensen van de klant. Daarnaast besteedt men bij Panasonic grote aandacht aan milieu, en geeft de firma altijd 5 jaar garantie op elke buitenunit die het plaatst.

Delonghi

Tot slot willen wij u nog verder informeren over de aircosystemen van Delonghi. Het aircosysteem dat men hier aanbiedt staat bekend onder de naam Pinguino. Deze is te bestellen in zowel een verrijdbare als vaste variant. Het grote voordeel van een Pinguino ten opzichte van andere merken is dat deze zeer geruisloos is. U zult dus weinig overlast ondervinden van zowel de unit die buiten en binnen hangt.

airco installatie Evergem

Voordelen inschakelen airco installateur

Voor een optimale werking van uw aircosysteem, is een juiste plaatsing van belang. Door de kennis en ervaring van een airco installateur is hij in staat om op elke locatie snel de juiste plek voor de binnen- en buitenunits te vinden. Omdat koelvloeistoffen schadelijk zijn voor het milieu, mag u deze niet zelf vervangen. Alleen een gecertificeerde installateur mag aircosystemen bijvullen. Zij zorgen er dan tevens voor dat de gebruikte koelvloeistof volgens de actuele milieuwetgeving worden afgevoerd. Andere voordelen van een airco installateur zijn:

 • verzorgt het regelmatige onderhoud van uw aircosysteem;
 • beschikt over het juiste gereedschap om de klus te klaren;
 • geeft garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Wilt u graag een airconditioning laten plaatsen of bent u op zoek naar een erkend installateur om uw systeem te onderhouden? Maak gebruik van onze service en vul gelijk het offerteformulier in. Omschrijf daarop uw aanvraag zo helder mogelijk. Wij sturen uw aanvraag snel door naar maximaal 5 gecertificeerde aircospecialisten in Evergem en omgeving. Van hen ontvangt u vervolgens een offerte op maat met een scherpe prijs. Vergelijk de vrijblijvende offertes en bespaar op de kosten voor de installatie van een nieuw systeem, bijvullen van een bestaand systeem of het regelmatig onderhouden van uw airco.

Gratis offertes aanvragen