Airco installatie, onderhoud en reparatie

Snelle service, scherpe prijzen. Vraag vrijblijvend offertes aan!

Offertes aanvragen

Airco installateurs Geraardsbergen


Wilt u in uw woning in Geraardsbergen in de zomermaanden genieten van een koele temperatuur? Laat dan een airconditioning plaatsen door een gecertificeerde installateur. Een juist geplaatste airco zorgt tegen relatief lage kosten voor verkoeling in uw woning of bedrijfspand. Naast verkoeling kunnen luxere modellen ook voor verwarming van één of meerdere ruimtes zorgen.

Op deze pagina leest u meer over de verschillen tussen monoblock airco systemen en single split of multisplit modellen. Direct weten wat een airco u kost? Vul het offerteformulier in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van aircospecialisten uit Geraardsbergen en omgeving. Met deze service vergelijkt u offertes gemakkelijk en bespaart u tot wel 40% op de installatie!

airco installateur Geraardsbergen

Navigeer op deze pagina naar:

Voordelen airco | Werkzaamheden airco installateur | Airco installatie | Onderhoud | Mobiele of vaste airco? | Prijzen | Merken

Waarom een airco kopen?

Een airco zorgt voor een aangename verkoeling in de warme zomermaanden. Maar naast dat voordeel biedt een airco nog veel meer voordelen. Zo regelen de meeste airconditioning systemen ook de vochthuishouding in een ruimte en bieden sommige modellen zelfs de mogelijkheid om een ruimte zoals een slaapkamer te verwarmen. Vooral op kantoren is dit een constante aangename temperatuur van belang om een tot optimale prestaties van uw personeel te komen. De voordelen op een rij:

 • verkoeling in de warme zomermaanden;
 • regulering van vochthuishouding;
 • filtering van de lucht;
 • verwarming van een ruimte (afhankelijk van model).

Klimaatbeheersing in huis

Klimaatbeheersing is de officiële term die wordt gebruikt voor alle producten die zorgen voor het verwarmen of verkoelen van ruimtes. Een airconditioning is in de meeste modellen daarom tevens geschikt als warmtepomp. Dit betekent dat er energie wordt verplaatst in de vorm van warmte. Bij een airconditioning zal dan het koelmechanisme worden omgekeerd. Dit is over het algemeen veel energie-efficiënter dan het gebruik maken van een CV-ketel. Dankzij het installeren van een apparaat met unit aan de buitenkant of een simpele monoblock kunt u tijdens de wintermaanden dan ook besparen op uw energiekosten. Wilt u meer weten over klimaatbeheersing bij u thuis in Geraardsbergen? Een installateur uit ons netwerk informeert u graag.

Ideaal werkklimaat op kantoor

Door een vaste multi-split airconditioning te plaatsen op kantoor, zorgt u gemakkelijk voor een ideaal werkklimaat. Een multi split model werkt met diverse wandmodellen die gekoppeld zitten aan één centrale installatie. Hierdoor wordt het mogelijk om in verschillende ruimtes de temperatuur plaatselijk aan te passen. Zo kiest elke werknemer een eigen klimaat. De prijzen voor het realiseren van een vaste in plaats van mobiele airconditioning liggen vrij hoog, maar vaste apparaten bieden vele voordelen. Voor een optimale werking van de airco is het daarbij wel van belang dat u een installateur deze regelmatig van onderhoud laat voorzien, zoals het bijvullen van het water en het schoonmaken van het apparaat.

Heeft u in de warme zomermaanden geen puf om iets te doen?

Een airconditioning creëert een gezond en fris binnenklimaat en geeft u nieuwe energie.

Gratis offertes aanvragen

Wat doet een airco installateur?

Een airco installateur is gespecialiseerd in het plaatsen, onderhouden, repareren en keuren van airco’s. Omdat koelmiddelen schadelijk zijn voor het milieu moet een installateur het zogenaamde F-gassen examen halen om met het middel te mogen werken. Heeft hij dit niet behaald, dan mag hij vaak ook geen aircosystemen kopen of verkopen. Bij de meeste specialisten is de certificering prima voor elkaar. Twijfelt u? Dan staat het u vanzelfsprekend vrij er bij de specialist naar te vragen. U schakelt een airco installateur in voor:

 • installeren van nieuwe aircosystemen;
 • onderhouden van airco’s (zoals bijvullen);
 • repareren en vervangen van bestaande airco’s;
 • keuren van airco installaties.

Van installatie tot onderhoud

De installatie van een monoblock of split airco kunt u het beste overlaten aan een erkend installateur. Elke installateur uit ons netwerk in Geraardsbergen heeft kennis van diverse merken zoals Zibro, Tristar, Daikin en LG en zal u daarbij bovendien van advies voorzien over het onderhoud. Wanneer u ervoor kiest om zelf het apparaat te plaatsen, dan hebt u kans dat er op de lange termijn problemen ontstaan, bijvoorbeeld met de ventilator of het vullen van het waterreservoir. Het is wel mogelijk om zelf het onderhoud uit te voeren, vervang onder andere de filters regelmatig, controleer de buitenunit op blokkades en kijk of u het water moet bijvullen. Kom via de offertepagina in contact met een installateur bij u uit de buurt.

Airco installatie, hoe werkt het?

Wanneer een installateur voor aircosystemen een nieuw systeem plaatst, begint hij met het monteren van de beugels voor de binnenunit. Daarna boort hij een gat van zo’n 60mm door de muur. De leidingen, stuurkabel en condenswaterslang voert hij door het gat naar buiten toe. Daarna klikt hij de binnenunit vast aan de bevestigingsbeugels. Vervolgens worden de beugels voor de unit voor buiten aan de muur gemonteerd en wordt de buitenunit geplaatst. Het aansluiten en vullen van de leidingset is de volgende stap. Vanwege milieueisen wordt deze stap altijd door een gecertificeerd installateur gedaan. De montage wordt afgerond door het plaatsen van de benodigde afdekkingen en muurkappen.

airco installatie Geraardsbergen

Onderhoudsbeurt

Het onderhoud van een mobiele of vaste airco is noodzakelijk en zal enige tijd vergen. Zo zult u bijvoorbeeld regelmatig de filters van het apparaat moeten vervangen, en is het vaak ook nodig om de installatie bij te vullen. Het bijvullen van een airco is een klus die alleen mag worden gedaan door erkend installateurs. Dit komt doordat het vullen een speciale techniek vraagt met gespecialiseerd materiaal. De professionals uit ons netwerk in Geraardsbergen hebben onder andere ervaring met het bijvullen van Samsung, Daikin, Toshiba en Panasonic apparaten. De kosten voor het vullen verschillen per specialist en per merk.

Waarom is airco onderhoud belangrijk?

 • Door onderhoud blijft uw airco optimaal werken.
 • Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van het apparaat.
 • Onderhoud schone lucht, wat goed is voor uw gezondheid.
 • Voorkom storingen door uw airco met regelmaat te laten onderhouden.

Airconditioning herstellen

De meeste airco’s gaan minimaal tien jaar mee voordat u deze dient te vervangen. Dit betekent echter niet dat er nooit een probleem of beschadiging ontstaat. Wanneer er gebrekkig onderhoud plaatsvindt of bij veelvuldig gebruik is er kans op slijtage en het vastlopen van diverse onderdelen. Een installateur uit Geraardsbergen zal u hierbij ondersteunen en tegen aantrekkelijke prijs de airconditioning voor u herstellen. Wanneer de kosten voor reparatie bijna gelijk zijn aan het plaatsen van een nieuwe installatie, zal de installateur graag met u in overleg gaan over de mogelijkheden. Wij helpen u graag verder.

Mobiele of vaste airconditioning?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten uit Geraardsbergen de vraag voor welk model airconditioning zij moeten kiezen. Hierop kan een installateur u echter geen definitief antwoord geven, zonder meer informatie. Het is namelijk afhankelijk van uw wensen voor klimaatbeheersing, het maximale budget en de eigenschappen die de installatie moet hebben welk model het meest geschikt is. Een mobiele variant is bijvoorbeeld handig in gebouwen waar het niet nodig is om continu de hele ruimte te verkoelen of verwarmen. Bovendien zijn verrijdbare airco’s over het algemeen iets goedkoper dan de vaste variant. Een vast systeem kent daarentegen meer positieve eigenschappen.

monoblock of split airco

Monoblock airco

Een andere vorm van airconditioning die de specialisten bij u thuis in Geraardsbergen graag komen installeren is de monoblock airco. Dit is een mobiele airco met een afvoerbuis. Het voordeel van een monoblock airco is dat u deze op elke plek in huis kunt plaatsen, zolang de afvoerbuis de lucht maar naar buiten kwijt kan. Het nadeel is dat deze airco’s relatief veel lawaai maken. Dit komt omdat single- en multisplit modellen de koelmotor in een motorunit aan de buitenkant hebben, terwijl deze bij de monoblock in de unit zelf zit. Een monoblock is leverbaar met water- of luchtkoeling. Het is afhankelijk van uw afvoer welke het meest geschikt is.

Split airco

De termen single split airco en multisplit airco worden in de aircobranche veel gebruikt. Een single split airco is het systeem dat het meest wordt geïnstalleerd. Het systeem bestaat uit één binnenunit en één buitenunit, die met elkaar verbonden zijn. Met een single split airco kan dus maar één ruimte gekoeld worden. In kantoren en winkelpanden is het vaak voordeliger om een multisplit airco systeem te installeren. Bij een multisplit systeem zijn meerdere wandapparaten aan één centrale motorunit aan de buitenkant zijn verbonden. De kosten voor deze vorm van airconditioning liggen hoger dan voor de mobiele installaties, maar omdat ze intensief worden gebruikt, verdiend zo’n systeem zich vanzelf terug. Voor multisplit systemen is het noodzakelijk een installateur in te schakelen.

Vergelijk prijzen van airco installateurs & bespaar!

Vul het offerteformulier in en ontvang vrijblijvend meerdere offertes van installateurs uit Geraardsbergen.

Vrijblijvende offertes aanvragen

Beste plek voor een airco?

Regelmatig krijgen wij van onze klanten de vraag over het plaatsen van hun airconditioningunits. Want op welke plek profiteert men nu het meeste van de verkoelende lucht, en de aangenamere temperatuur? Een algemene regel die wij voor het plaatsen van de airconditioning aanhouden is dat de luchtstroom niet op één persoon gericht mag zijn. Dit betekent dat u de koele luchtstroom het beste in de lengte langs het bed kunt laten stromen, dan vanaf de zijkant er tegenaan. Een andere regel die wij aanhouden is dat u de unit op zo’n manier dient te installeren dat de afvoer en verspreiding niet worden gehinderd.

Airco zonder afvoer

Woont u in een appartement waar het niet mogelijk is om de warme lucht van een airco naar buiten af te voeren? Kies dan voor een mobiele split-unit. Deze heeft aan de buitenzijde een ventilator en aan de binnenzijde een mobiele blazer. Het voordeel hiervan is dat de afvoer bestaat uit een relatief dun buisje in plaats van een dikke slang. Een mobiele airco zonder afvoer is helaas niet mogelijk. Een airco heeft namelijk altijd een afvoerslang nodig om warme lucht af te voeren. Meer weten? Stel uw vragen via het offerteformulier en specialisten uit Geraardsbergen nemen spoedig contact met u op.

Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit wordt ook wel een monoblock genoemd. Dit type is ideaal als er aan de buitenkant van een gebouw of woning geen ruimte is voor een motorunit. Een monoblock hangt u gemakkelijk binnen op. Echter in tegenstelling tot dat u misschien denkt, dienen er bij sommige vaste modellen nog wel twee gaten in de muur gemaakt te worden voor de luchttoevoer en luchtafvoer. Nadeel van een airco zonder buitenunit is dat de lawaaierige compressormotor zich binnen bevindt en dus niet buiten, zoals als bij single- of multisplit airco’s wel het geval is. Alhoewel de motoren in monoblock airco’s steeds stiller worden, ervaren veel mensen dit toch als storend.

airco wandmodel en vloermodel

Wandmodel

Airconditionings kunt u bij een leverancier uit Geraardsbergen in verschillende soorten en maten bestellen. Eén van de oplossingen is de keuze voor het wandmodel. Wie kiest voor het installeren van een wandmodel zorgt ervoor dat de volledige vloerruimte beschikbaar blijft. In de meeste gevallen vormt het wandmodel een monoblock, maar soms is deze als split unit verkrijgbaar, waarbij in de unit aan de buitenkant de ventilator zit. Het nadeel van een wandmodel is dat deze goed zichtbaar is. Veel van onze klanten proberen deze daarom in een hoek te installeren, of tegen het plafond. De kosten voor het wandmodel hangen af van het merk en de installatie.

Vloermodel

Het alternatief voor het wandmodel is het vloermodel. Bij het vloermodel moet u denken aan een volledig geïntegreerd systeem, vergelijkbaar met de installatie van radiatoren. Een vloermodel installeren de specialisten uit ons netwerk meestal onder het venstertablet of in een bestaande nis. Op deze manier zal het de uitstraling van het interieur zo weinig mogelijk verbreken. Kiest u voor een vloermodel zonder aangesloten unit aan de buitenkant? Kijk dan goed naar de afvoer van het koelingswater. Voor sommige systemen dient u hiervoor een slang te monteren, andere varianten hebben een bak onderin zitten. Een vloermodel is meestal iets goedkoper dan een wandmodel vanwege de eenvoudigere installatie.

Cassette- of inbouwmodel

Een volgende oplossing waar wij uw aandacht op willen vestigen is het inbouw- of cassettemodel. Bij een inbouwmodel wordt het toestel geheel verwerkt in een verlaagd plafond. Plafonds die hiervoor een geschikte oplossing vormen zijn plafonds van gyproc of lamellen. Elk cassettemodel is gebruiksvriendelijk en heeft gegarandeerd een laag verbruik. Hoewel een inbouwmodel voor het grootste gedeelte weggewerkt wordt, moet u er wel rekening mee houden dat u altijd een klein deel zult blijven zien. De koele lucht moet tenslotte wel de living in worden geblazen. Ook voor bedrijfspanden vormt een cassette model de meest geschikte oplossing, omdat het de lucht relatief ver verspreidt.

Binnen of buiten plaatsen?

Een andere vraag die klanten ons met regelmaat stelt is of men het beste kan kiezen voor een volledige binnenunit, of dat het handiger is om een deel van de airco buiten te zetten. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar u de airco wilt plaatsen en van het budget dat u ter beschikking heeft. Hebt u een ruim budget? Dan adviseren wij om te kiezen voor een motorunit die aan de buitenmuur opgehangen moet worden. Dit is beter voor het milieu, en u hebt minder last van het geluid dat het apparaat maakt. Wel is het lastiger dit gedeelte bij te vullen en van onderhoud te voorzien. Een installateur uit ons netwerk in Geraardsbergen helpt u desgewenst graag bij de installatie.

airconditioning installateur

Airco kopen, waar op letten?

Het belangrijkste waar u bij het kopen van een airco op moet letten is de capaciteit. Hoe groter de ruimte, hoe meer lucht er aanwezig is en dus hoe meer koelvermogen nodig is. Elke airco fabrikant is verplicht op te geven wat de maximale grootte van de ruimte is die het systeem kan koelen. Let daarnaast ook op het geluidsniveau. Zoals eerder al benoemd bevindt de compressormotor bij airco’s zonder buitenunit zich in de binnenunit. Als u gevoelig bent voor geluiden kan dat hinderlijk zijn en raden we aan een airco met een buitenunit te laten installeren. Kijk tot slot ook goed naar het energielabel van het systeem. A+, A++ en A+++ systemen zijn het meest energiezuinig.

Prijzen

De prijs voor het plaatsen, vullen en onderhouden van de airconditioning wordt door meerdere factoren bepaald. We kunnen daarom niet een standaard prijs noemen, maar geven u wel graag een prijsindicatie. De prijs voor het kopen en laten installeren van een vaste monoblock airco (zonder buiten unit) ligt tussen de €1.200,- en €3.000,-. Voor een multisplit airco begint de prijs bij €1.500,- en kan oplopen tot 3.000. Reken op €1.000,- extra voor iedere extra binnenunit. Bent u benieuwd naar de kosten voor het bijvullen van de airco’s in uw bedrijfspand of bij u thuis? Vul dan gelijk het offerteformulier in. Wij sturen u aanvraag snel door naar erkende specialisten uit Geraardsbergen die u een scherpe offerte zullen toesturen.

Type airco Gemiddelde prijzen, inclusief btw en installatie*
Vaste airco (monoblock, zonder buitenunit) €1.200,- tot €3.000,-
Vaste airco (met buitenunit) €1.500,- tot €3.000,-
Multi-split airco €1.500,- tot €3.000,- + circa €1.000,- per extra binnenunit
Mobiele airconditioning €300,- tot €1.000,-

*Let op, dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gerust vrijblijvende offertes aan. De airco installateurs uit Geraardsbergen informeren u graag!

Gratis offertes aanvragen

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De belangrijkste factoren die de kosten voor de installatie van een aircosysteem bepalen zijn het type airco en de grote van de ruimte. Een monoblock is goedkoper in aanschaf, maar heeft minder capaciteit en is daarom minder geschikt voor grotere ruimtes. Ook de keuze voor een A-merk of B-merk is natuurlijk van invloed op de kosten. Vraag de specialisten uit ons netwerk wat in uw situatie het meest efficiënt is. De uiteindelijke kosten en worden bepaald door:

 • de grote van de ruimte;
 • het merk airco;
 • de mate van isolatie van de ruimte;
 • de hoeveelheid binnenkomend zonlicht.

Verlaagd btw-tarief?

Bent u woningeigenaar in Geraardsbergen en is uw woning minstens 10 jaar oud? Dan valt niet alleen de installatie van een centrale verwarming onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Ook bij de installatie van een airconditioning profiteert u dan van het verlaagde tarief. De overgangsregeling waarbij woningen tussen 5 en 10 jaar ook van het 6% tarief konden profiteren, is niet meer van kracht. Kijk op de website van FOD Financiën voor meer informatie.

Airconditioning merken

Wanneer u overweegt om uw woning te verkoelen met behulp van een airco, dan hebt u de keuze uit een groot aantal merken dat airco’s maakt. Eén van de meest populaire merken onder onze clientèle is Mitsubishi. Het bedrijf verkoopt onder de merknaam Mitsubishi Heavy Industries verschillende hoogkwalitatieve airconditionings. Andere merken waaruit u de keuze hebt zijn Panasonic, LG, DeLonghi, Daikin, Zibro en Tristar. Voor welk merk u het beste kunt kiezen hangt af van uw eisen aan de kwaliteit en duurzaamheid van een product. Eén van de specialisten uit ons netwerk in Geraardsbergen informeert u graag over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Daikin

Eén van de marktleiders op het gebied van de aircobranche is Daikin. Het bedrijf werkt al meer dan 80 jaar in de koeltechniek, en heeft zich de afgelopen 50 jaar al beziggehouden met het ontwerpen van warmtepompen. Doordat men bij Daikin zelf haar compressoren en koudemiddelen produceert zorgt het bedrijf voor een goede bescherming van het milieu. Naast airconditioningsystemen biedt Daikin ook verwarmingssystemen.

Mitsubishi

De meeste mensen uit Geraardsbergen kennen het merk mitsubishi alleen van de motoren die zij produceren. Bij Mitsubishi ClimateCare zit u echter goed voor diverse warmte- en koelingsystemen. Of u nu kiest voor een Room Airconditioningsysteem of een City Multi VRF systeem, de producten van Mitsubishi hebben allen een hoge kwaliteit. Voor het kopen en installatie van een warmtepomp kunt u bovendien een premie aanvragen.

Samsung

Een derde merk dat wij aandacht willen geven, is Samsung. De systemen voor klimaatbeheersing van Samsung verkoopt men onder de naam Ambrava. Bij Ambrava verkoopt men al jarenlang exclusief de producten van Samsung, maar sinds 2000 is het werk in een stroomversnelling terecht gekomen, door de grote aandacht voor duurzaamheid. Sindsdien levert Ambrava niet alleen single- en Multi split airconditionings, maar ook warmtepompen.

LG

Eén van de nieuwere spelers op de markt voor klimaatbeheersing is LG. Bij LG staat men voor comfortabel wonen en werken, waarbij voor hen het binnenklimaat een grote rol speelt. Daarom biedt men bij LG duurzame klimaatsystemen voor in iedere ruimte. Of het nu gaat om een meervoudig model met units voor kantoren of een simpele monoblock in de slaapkamer. Alles is mogelijk.

Panasonic

Al meer dan 30 jaar werkt men bij Panasonic in meer dan 120 landen om daar heating en cooling technieken te verbeteren. In 1958 begon men met het ontwikkelen van een eerste airconditioningsysteem voor particuliere klanten. Bij de Panasonic Corporation werkt men met zeven basisprincipes die de tevredenheid van de elke klant moeten waarborgen. Onder meer oprechtheid en eerlijkheid vormen onderdeel van deze principes.

Delonghi

Tot slot willen wij u nog enige informatie geven over de producten van Delonghi. Het meest bekende product is de Pinguino mobiele unit. De pinguinio is een kleine beweegbare airco, waarmee u elke ruimte, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer, kort kan verkoelen. Wilt u liever een langdurig en meer uitgebreid systeem? Kies dan voor het Pinguino lucht-lucht alternatief. Elk product van Delonghi wordt met uitstekende garanties geleverd.

airconditioning plaatsen in Geraardsbergen

Voordelen inschakelen airco installateur

Omdat veel aircosystemen gevuld zijn met koelvloeistoffen die schadelijk zijn voor het milieu is het meestal verplicht om voor installatie en onderhoud een gecertificeerd installateur in te schakelen. Naast de wettelijke verplichting profiteert u bij een specialist tevens van zijn kennis en vakmanschap. De grootste voordelen voor het inschakelen van een bedrijf met airco service zijn:

 • een aircospecialist is gediplomeerd en heeft up-to-date kennis;
 • hij voert de werkzaamheden veilig uit;
 • een specialist beschikt over het juiste gereedschap om de klus te klaren;
 • een aircospecialist geeft garantie op de werkzaamheden.

Besparen? Gratis offertes vergelijken

Bent u op zoek naar een gecertificeerd professional voor het installeren van een vaste of mobiele airconditioning? Wilt u weten welk merk in uw specifieke situatie de meest efficiënte oplossing biedt of waar u een airco het beste kunt plaatsen? Maak dan gebruik van onze service en vul het offerteformulier in. Wij sturen u aanvraag gelijk door naar specialisten uit Geraardsbergen en omgeving. Zij nemen vervolgens contact met u op om u te voorzien van een offerte op maat. Vergelijk de offertes op uw gemak en kies de specialist die u het meest aanspreekt. Zit er geen aantrekkelijk aanbod tussen? Geen nood. Alle offertes die u ontvangt zijn vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Gratis offertes aanvragen